• 瀏覽: 15,954
  • 回覆: 5
引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-11 06:31 PM 發表
揾中國傾;緬甸與中國合併,成為中國緬甸省緬甸民族自治區。北京負責外交及軍亊,其他嘢由北京委派緬甸本省人負責管治。
北京在緬甸;肅清外國勢力,促成各方談判。雖然自治,但系冇得普選。
中共坐鎮,顏色革命自動收皮。
合併冇可能,唔好傻啦

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-11 08:43 PM 發表

冇嘢系冇可能嘅。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-11 08:48 PM 發表

之前有冇人預言匯豐股價最低27.50?
你話係就係啦

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-12 10:39 AM 發表

我係樓上講得咁清楚你都唔明?
軍政府? WHO?
緬甸國防軍總司令敏昂來?
國際要介入
通常會收編佢下面有實力的軍頭,再發動二次政變
然後放昴山出黎打圓場,再次權力分配
為何有政變,係因為昴山想要修憲排除軍方,自己要獲得實權
呢個困局並非軍方單方面就能解決
中國同軍政府傾好冇用
緬甸人民唔同意,係咪要不斷鎮壓,鎮到冇人上街為止
坐實西方指責,你中國咪又係一樣干涉他國內政
...
最好說服雙方全力發展經濟,再用經濟成果利誘軍頭放權,而下層軍隊則加大福利。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-12 01:26 PM 發表

本來昴山蘇姬能夠做到執政黨領袖
就係過去兩方全力發展經濟,權力共享至相安無事
係呢次大選後,昴山權力慾衝昏頭
大選勝出要修憲削減軍方權力
自己可以名正言順做總理
而家情況係昴山要破壞平衡,想獨攬大權
軍方至會發動政變
大家都洗濕左個頭,如何退回原點?

利誘係唔夠,大家都了解掌實權至係王道
利益可以隨時收返
軍頭一旦失去了權力,什麼都別想
基本上大家都知如果美國成功插手,緬甸會永無寧日,東盟亦可能會瓦解。如中國聯東盟出面調停呢?

引用:
原帖由 貓男 於 2021-3-12 03:14 PM 發表

有消息指,緬甸政變主要原因係翁山蘇姬太親中。
——親中嘅民主政權被推翻,歐美撂手不管。

https://udn.com/news/story/6809/5302530

https://tw.appledaily.com/international/20210307/TU7EUFYYGFA2FIPNR4O2B64YGE/

呢d新聞明顯美國/台灣放出黎分化中緬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]