• 瀏覽: 15,923
  • 回覆: 62
揾中國傾;緬甸與中國合併,成為中國緬甸省緬甸民族自治區。北京負責外交及軍亊,其他嘢由北京委派緬甸本省人負責管治。
北京在緬甸;肅清外國勢力,促成各方談判。雖然自治,但系冇得普選。
中共坐鎮,顏色革命自動收皮。

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-3-11 19:00 發表
拼入中國好主意!
做成先例,邊個唔掂就與中國合併,然後咳咗普選。

引用:
原帖由 A1899 於 2021-3-11 20:41 發表

合併冇可能,唔好傻啦
冇嘢系冇可能嘅。

引用:
原帖由 A1899 於 2021-3-11 20:41 發表

合併冇可能,唔好傻啦
之前有冇人預言匯豐股價最低27.50?

引用:
原帖由 A1899 於 2021-3-11 20:49 發表

你話係就係啦
我唔系權威,凡事都系講道理;

緬甸個局都幾險,最壞預計系

軍警強力鎮壓,美國介入。

引用:
原帖由 八卦大師 於 2021-3-11 21:40 發表

好難介入, 講到尾緬甸點都係東盟成員國, 除咗沒有利益上誘因, 一旦以軍事介入, 等同向東盟宣戰
所以傾囉!傾出一條新路。💪💪💪

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-11 21:58 發表
樓主太理想
問題係而家邊個有能力代表緬甸同中國傾?
軍政府?昴山蘇姬?
坦白講,中國管國內外族都要花九牛二虎之力
點可能再自找麻煩
就好似美國有個殖民地波多黎各
公投幾次要成為美國一州,公投通過
美國聯邦政府認為不合法公投,宣布無效
一切睇利益
現今時勢, 一國不同種族的國家,老實講,除非有資源
否則送都唔要
俄羅斯併克里米亞,除左地緣戰略位置
係因為該地區人民百分之九十都 ...
一有投票就沒完沒了。
傾就梗系同揸權果個傾啦。傾出一條「唔使投要」的新路。

引用:
原帖由 八卦大師 於 2021-3-11 21:40 發表

好難介入, 講到尾緬甸點都係東盟成員國, 除咗沒有利益上誘因, 一旦以軍事介入, 等同向東盟宣戰
如果緬甸有人邀請咪得囉。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-3-11 22:27 發表

係都與果敢同佤邦合併先
始終嗰批人同中國有淵源
咁樣緬甸會分裂,分裂唔啱中國模式。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-11 22:48 發表

你確定而家邊個揸權?
軍政府?
人民日日咁反
中國敢同軍政府傾?傾左都白傾
而家局勢笠笠亂
唔驚呢頭傾完,個軍頭俾人暗殺,又換個另一個上去
政治基本常識,冇國家會係現在風頭火勢介入
冇人有把握軍方或昴山最後邊個勝出
除咗軍政府,仲有邊個?

快刀斬亂麻好過內戰。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-3-11 23:29 發表
只要軍方表明全力反中,全心全意在美狗,美國幫手在社交網站做下手機,緬甸暴動好快就停,軍方就可以長期執政
美國情報做足,咁易呃到?

「講」始終鬥唔過「力」。若緬甸由美國策動的政變成功,果時就更加棘手。中國勝在近。

中美一戰;唔系响北韓就系伊朗,依家換個位,响緬甸開拖有乜問題?

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-3-12 09:16 發表

美國介入,中國又介入啦,打場代理戰,越戰2.0
大國不嬲都系咁,所以不少北韓與越南人甚恨中國。

呢個故事教訓我地;唔好做小國。

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-3-12 09:20 發表

投降諸葛亮既孟獲係緬甸酋長,所以緬甸自古係中國一部分
機會!中國唔想統治緬甸,但系收靚就十分必須。

何志平專欄:第一槍

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0312_00822_001.html

暗明拳腳未消停
緬甸如今又血腥
大國交鋒尋域外
何妨後發布先釘

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-12 09:50 發表

這是不可能的

最可能的場景是緬甸黃黑玩到攰,昂山見事不可為而退讓,部分地方重選令修憲變成不可能
反正就拖下去,磨到其中一方頂唔住
依家唔系緬甸,而系美國介入的顏色革命。中國唔幫,軍政府未必頂得順。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]