• 瀏覽: 15,922
  • 回覆: 146
引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-3-12 16:17 發表
我覺得分裂既機會大好多好多
唔會緬甸嘅軍隊比緬甸國嘅政府更早成立,
對緬甸嘅影響極深。

另外,緬甸嘅軍隊最強大嘅地方係佢地嘅財政幾乎能獨立(不靠政府),
簡單咁講,緬甸嘅國民同政府不過係緬甸軍隊嘅附庸。

所以要分裂緬甸,必先要軍事上先打敗/摧毀緬甸軍。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-3-12 04:51 PM 發表

唔會緬甸嘅軍隊比緬甸國嘅政府更早成立,
對緬甸嘅影響極深。

另外,緬甸嘅軍隊最強大嘅地方係佢地嘅財政幾乎能獨立(不靠政府),
簡單咁講,緬甸嘅國民同政府不過係緬甸軍隊嘅附庸。

所以要分裂緬甸,必先要軍事上先打敗/摧毀緬甸軍。
我指既分裂唔係所以支持"民主""自由"人士同軍政府分裂

而係各邦既軍閥同中央政府分裂

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-11 06:31 PM 發表
揾中國傾;緬甸與中國合併,成為中國緬甸省緬甸民族自治區。北京負責外交及軍亊,其他嘢由北京委派緬甸本省人負責管治。
北京在緬甸;肅清外國勢力,促成各方談判。雖然自治,但系冇得普選。
中共坐鎮,顏色革命自動收皮。
可惜中國一直都堅持家嫂形象,寧願幾十億幾十億人民幣嘅投資打水漂都唔肯干涉他人內政,而家好嘞,緬甸社會有聲音要求老尾派兵介入緬甸(非常熟悉嘅套路),佢老尾而家都不知幾開心!

引用:
原帖由 八卦大師 於 2021-3-11 09:40 PM 發表

好難介入, 講到尾緬甸點都係東盟成員國, 除咗沒有利益上誘因, 一旦以軍事介入, 等同向東盟宣戰
依家咪有緬甸民眾要求美軍介入囉

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-11 10:48 PM 發表

你確定而家邊個揸權?
軍政府?
人民日日咁反
中國敢同軍政府傾?傾左都白傾
而家局勢笠笠亂
唔驚呢頭傾完,個軍頭俾人暗殺,又換個另一個上去
政治基本常識,冇國家會係現在風頭火勢介入
冇人有把握軍方或昴山最後邊個勝出
如果呢個遊戲一直都係由老美為首嘅西方國家喺背後操控呢?而且緬甸軍方似乎傾向想親美,唔好忘記之前老尾對昂山政府親中一事表達過極度不滿!所以咁你話到底最後係軍方勝出定係昴山勝出呢?
仲有!面對老尾嘅拳頭,嗰個所謂東盟夠膽出聲咩?中國除咗譴責幾句之外又可以做多D咩?

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-3-12 09:16 AM 發表

美國介入,中國又介入啦,打場代理戰,越戰2.0
問題係表面上中國似乎寧願跌錢,都冇準備介入呢!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-12 09:29 AM 發表

機會!中國唔想統治緬甸,但系收靚就十分必須。
問題係中國D靚一向都係兩頭蛇,仲要係隨時咬返自己轉頭但唔有敢咬老尾嗰隻品種!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-12 10:39 AM 發表

我係樓上講得咁清楚你都唔明?
軍政府? WHO?
緬甸國防軍總司令敏昂來?
國際要介入
通常會收編佢下面有實力的軍頭,再發動二次政變
然後放昴山出黎打圓場,再次權力分配
為何有政變,係因為昴山想要修憲排除軍方,自己要獲得實權
呢個困局並非軍方單方面就能解決
中國同軍政府傾好冇用
緬甸人民唔同意,係咪要不斷鎮壓,鎮到冇人上街為止
坐實西方指責,你中國咪又係一樣干涉他國內政
...
分析得有D道理, 但你問過今次政變背後嘅黑手未?背後黑手講到明要圍堵同整死中國,你認為中國仲有得傾?
而家老味尾擺到明就係放棄昂山另立代理人, 今次背後如果唔係有老尾嘅支持軍方會強硬得咁耐?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-12 11:25 AM 發表

國際及聯合國不承認現在軍政府政權
中國並沒有表態承唔承認
一直要求緬甸政府和平解決問題
放心中國絕對唔會如你想的併緬甸
假議題討論夠了,我到此為止

中國的態度好清楚
外交部長王毅兩會記者會發表最新意見
不干涉他國內政

王毅答覆,對於緬甸局勢,願提出中方三點主張。
他說,

第一,和平穩定是國家發展的前提,希望緬甸各方保持冷靜克制,從緬甸人民的根本利益出 ...
中國唔干涉嘅後果就係,老尾介入「調停」,之後軍頭唔知點解又突然好可聽話咁交出權力,跟住就老尾就大仁大義咁聲稱同緬甸成立臨時看守政府,之後又搞咩大選,再之後就唔知喺邊度走咗個人出嚟就成為緬甸嘅總統,再跟住唔使我講都知,緬甸就成為反中基地之一!

引用:
原帖由 A1899 於 2021-3-12 02:30 PM 發表

基本上大家都知如果美國成功插手,緬甸會永無寧日,東盟亦可能會瓦解。如中國聯東盟出面調停呢?
永無寧日嘅唔單止係緬甸,仲有係主要目標嘅中國!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-3-12 17:05 發表

可惜中國一直都堅持家嫂形象,寧願幾十億幾十億人民幣嘅投資打水漂都唔肯干涉他人內政,而家好嘞,緬甸社會有聲音要求老尾派兵介入緬甸(非常熟悉嘅套路),佢老尾而家都不知幾開心!
乜嘢都要學,以前冇唔等于以後都冇。

引用:
原帖由 百厭超人 於 2021-3-12 17:07 發表

依家咪有緬甸民眾要求美軍介入囉
美國一早介入,依家緬甸系六四翻版。

緬甸唔系得一個人,中國應該知道點玩;一樣可以養個傀儡政權。
先玩扯線公仔,玩唔掂就要出硬招。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-12 06:10 PM 發表

乜嘢都要學,以前冇唔等于以後都冇。
唔係要唔要學嘅問題,哩D手段中央唔識咩?係肯唔肯做嘅問題!
中國一直要做謙謙君子,希望世界嘅輿論會企喺自己嗰一便,但可惜到哩一刻都好明顯係事與願違!既然中國做乜都比人話,俾人抹黑,如果有底氣嘅咁何不就詢衆要求來一套硬的,總好過成日做冤大頭次次幾十幾佰億咁打水漂,就算有錢都唔係咁嘥啦!除非.....

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-12 06:12 PM 發表

美國一早介入,依家緬甸系六四翻版。
呢個就係老尾想要嘅!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]