• 瀏覽: 3,238
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
公屋租置計畫重啟,首批800多個餘貨單位據悉將於5月接受申請。據了解涉及之租置公屋單位分布於全港39條屋邨,將以市值15折至18折出售,亦即售價最平14萬至最高約126萬。如用盡最高之95%按揭,14

14萬賣? 點解唔留返黎出租要賤賣公屋?! 呢d公屋係納稅人俾錢起要賤賣即係搵香港人老襯

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2897503/租置公屋|房委會首推售租置公屋回收單位 售價14萬起首期7000元【申請資格一覽】

唔明點解要賤賣? cls

無錯,我唔明有D人要買自己住緊間公屋,一來要俾首期一筆錢,二來間屋住到殘殘舊舊,三來有時政府免租但你又要繼續供,四來根本呢D炒唔起,就係因為舊囉!

如果我住公屋,我情緒一路租落去,留返D錢投資其他野好過啦!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-3-11 06:22 PM 發表
無錯,我唔明有D人要買自己住緊間公屋,一來要俾首期一筆錢,二來間屋住到殘殘舊舊,三來有時政府免租但你又要繼續供,四來根本呢D炒唔起,就係因為舊囉!

因為你下代如果超錶會比人趕走

買左就沒有這個限制

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-3-11 18:22 發表

公屋都攞來炒?
只能怪香港人自作孽!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-3-11 05:53 PM 發表
唔明點解要賤賣? cls
満足你的手足要求囉

之前不是你們要訴求嗎?
無地方扑野喎
乜而家你又對

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-3-11 06:24 PM 發表

買左就沒有這個限制
管理費貴過租全包維修

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-3-11 06:24 PM 發表

買左就沒有這個限制
超標會被人趕走?咪搵區議員囉,政府咁弱勢,嘈兩嘈唔使你走啦?咪至多交三倍租!

而家好多公屋戶都超架啦!又唔見政府做野?

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-3-11 06:25 PM 發表

公屋都攞來炒?
只能怪香港人自作孽!
所以香港問題不是有人無屋住

只是有人眼紅人地有屋炒

引用:
原帖由 panda009 於 2021-3-11 06:26 PM 發表

管理費貴過租全包維修
比起比人趕走

這算什麼?

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-3-11 06:27 PM 發表

超標會被人趕走?咪搵區議員囉,政府咁弱勢,嘈兩嘈唔使你走啦?咪至多交三倍租!

而家好多公屋戶都超架啦!又唔見政府做野?
而家唔趕是人情

之後趕係硬道理

十幾萬平過買部車

唔買就7

補完地價仲可以放租架

住得咁耐一定有60歳以上住戶,趕唔走佢地

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-3-11 06:22 PM 發表

有乜投資?

公屋也可以投資

地點正,補地放租,租金也好和味的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]