• 瀏覽: 5,044
  • 回覆: 47
  • 追帖: 1
李光耀見乜嘢有錢搵,佢又做㗎啦!

妓女有錢搵,咪妓女囉,
見香港金融中心定,咪搞咗個移民計劃叫人去新加坡囉,
佢話過唔會開賭場,見到有錢搵,講過嘅嘢就算㗎啦!

一個英國受教育,對資本主義了解的人,為新加坡,帶來繁榮!

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
如果當年,林清祥打低李光耀,唔係行資本主義,大家一齊估吓,新加坡有冇今日!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-3-11 13:36 發表

妓女有錢搵,咪妓女囉,

有乜問題?
請問你對新加坡有乜好建議?

或可使我茅塞頓開。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-3-11 01:46 PM 發表

有乜問題?
請問你對新加坡有乜好建議?

或可使我茅塞頓開。
我冇話有問題,只係想話俾大家聽,新加坡冇李光耀,冇今日,同樣李光耀冇新加坡,一樣冇今日!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-3-11 01:51 PM 發表

我冇話有問題,只係想話俾大家聽,新加坡冇李光耀,冇今日,同樣李光耀冇新加坡,一樣冇今日!!
講埋點廢話,唐朝沒李世民?李淵能統一中原

明朝沒朱元璋?李士誠還是陳友諒能把蒙古人趕回大漠?

德國沒俾斯麥,可以統一普魯士成為歐洲大國

如果清朝沒皇太極,估計不能入主中原

美國沒林肯,估計黑人早就造反分裂

撇開歷史人物談歷史,有咩意義?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-3-11 02:03 PM 發表

講埋點廢話,唐朝沒李世民?李淵能統一中原

明朝沒朱元璋?李士誠還是陳友諒能把蒙古人趕回大漠?

德國沒俾斯麥,可以統一普魯士成為歐洲大國

如果清朝沒皇太極,估計不能入主中原

美國沒林肯,估計黑人早就造反分裂

撇開歷史人物談歷史,有咩意義?
因為,地方是被動的,人是主動的!

所以,咁樣講,英國佬利用香港,自己搵到錢,亦都創造咗香港的繁榮。

回歸後,有人對香港唔了解,好大喜功,志大才疏,好高騖遠,香港走下坡。

李光耀利用咗佢係英國學到嘅知識,發揮了新加坡的優勢,創造了新加坡奇蹟。

大家一齊估吓囉,美國如果唔係資本主義,美國有冇今日呢?紅翻搞咗幾千年,好似都係一個原始部落咋喎!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-3-11 01:36 PM 發表

妓女有錢搵,咪妓女囉,

其實呢,你知唔知新加坡係行大政府主義,政府為人民由住屋到工作,都安排好晒?

sorry,我又多餘左。。。你又點可能知😅○| ̄|_

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-3-11 02:21 PM 發表

其實呢,你知唔知新加坡係行大政府主義,政府為人民由住屋到工作,都安排好晒?

香港冇公屋你住呀?香港政府而家唔幫人買樓咩,白表,綠表,綠置居,呢啲係咩嚟㗎?

香港經濟係靠勞動階級支持嘅咩?

我有支持過民主選舉咩?

而家係有班住喺公屋嘅人,妒忌人哋有錢!

當然,香港人接受唔到貧富懸殊嘅,咪唔好搞金融中心囉,大家勤勤力力,靠體力搵食,都是光榮的!!

新移民仲撚好笑,不在香港付出努力10,20年,點解要比間公屋你住先,香港而家外強中乾,自己都未搞得掂。

真正嘅香港人,幾代喺香港,經歷過香港無數次困難,堅定不移相信香港呢塊土地,當然有權享受香港政府嘅福利啦,新移民憑乜嘢呢?

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-3-11 02:21 PM 發表

接受唔到貧富懸殊嘅,咪出賣貞操囉,取替東莞,搞個妓女之都,咪幾好,澳門搞賭場,香港搞妓院,一樣搵錢嘅啫!

到時你未走去做雞頭,做龜公囉,冇所謂㗎, 李光耀都係一個大龜公姐⋯⋯

冇錢搵,走投無路,我都會咁做㗎,人唔通唔食咩!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-3-11 02:10 PM 發表

因為,地方是被動的,人是主動的!

所以,咁樣講,英國佬利用香港,自己搵到錢,亦都創造咗香港的繁榮。

回歸後,有人對香港唔了解,好大喜功,志大才疏,好高騖遠,香港走下坡。

李光耀利用咗佢係英國學到嘅知識,發揮了新加坡的優勢,創造了新加坡奇蹟。

大家一齊估吓囉,美國如果唔係資本主義,美國有冇今日呢?紅翻搞咗幾千年,好似都係一個原始部落咋喎!
所以為了現代化,工業化,美國白人就要殺晒點印第安人??滅絕人家還大條道理,好野!!!

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-3-11 02:53 PM 發表

所以為了現代化,工業化,美國白人就要殺晒點印第安人??滅絕人家還大條道理,好野!!!
咁你要走去問吓中國啲祖先,點樣會得到,中華大地啦!

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-3-11 02:53 PM 發表

道德觀念係人嘅法則,優勝劣敗係神嘅法則,你咪估下人嘅法則可唔可以超越神嘅法則囉!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-3-11 13:51 發表

呢樣嘢除咗你,應該冇人唔知喎。
請問你想表達的乜?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-3-11 01:40 PM 發表
如果當年,林清祥打低李光耀,唔係行資本主義,大家一齊估吓,新加坡有冇今日!
歷史是沒有如果的。李光耀實行的是資本主義形式其中的一部分,配合新加坡的地理環境及形勢,才能成功。

換了另一人,他行的是社會主義,只要能作出同樣的配合,亦一樣會成功。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]