• 瀏覽: 591
  • 回覆: 10
港府一月底宣布不承認英國國民海外護照(BNO)作有效旅行證件和身分證明,積金局今日發表聲明表示,BNO護照或其相關的簽證不能作為申請提早提取

積金局指,鑑於港府已於1月29日發表聲明表示不承認BNO護照作為有效旅行證件和身分證明,亦不會在香港獲承認為任何形式的身分證明,因此計劃成員不能依賴BNO護照或其相關的簽證作為申請提早提取強積金的證據。
有傳媒報道指,有強積金受託人公司近日更新內部員工指引的資料,英國BNO簽證被確認為永久離港的證明,並可申索提前領取強積金。有公司更明確接納BNO簽證為申索之證明文件。

中央政府宣佈不承認BNO, 香港竟然有公司當阿爺冇到, 批准BNO係合法文件, 呢間公司真係反中反到不知所謂喎.
黃屍曱甴機關算盡太聰明,
[1] 先攞晒強積金.
[2] 再以失業為理由借8萬元.
[3] 再向燒若完的財仔公司[易借唔還]借5萬元.
揸住大舊錢就較腳去英國奶英女蝗屎眼.
我依家強烈建議財政司波叔, 如有失業的人借錢, 必須先查一查呢條友有冇攞晒強積金的錢, 如果唔查, 政府即係送錢畀黃屍曱甴移民去英國.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1518667/即時-港聞-積金局-BNO及簽證不能作為申請提早提取強積金證據

莫為言之不預, 如果黃屍曱甴先借8萬元, 再以其他理由攞晒強積金的錢, 政府一定要有預警通報系統, 如果批准曱甴提取強積金, 必須先扣除8萬元借款.  

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-10 08:58 PM 發表
港府一月底宣布不承認英國國民海外護照(BNO)作有效旅行證件和身分證明,積金局今日發表聲明表示,BNO護照或其相關的簽證不能作為申請提早提取

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/d3cf452209214769a940bb05f63511ac/stheadline/inewsmedia/20210310/share_2021031017502195189.png ...
大佬,MPF一年最多供3.6萬(當無自願供款)
你想可以攞走幾多?

加拿犬宏利同中央對着幹!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-3-10 09:11 PM 發表

大佬,MPF一年最多供3.6萬(當無自願供款)
你想可以攞走幾多?
5年有幾多, 十年又有幾多,
邊有只供一年的強積金???
十年加加埋埋利疊利有幾十萬元, 呢筆錢可以在英國捱6年.

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-3-10 09:20 PM 發表
加拿犬宏利同中央對着幹!
宏利在香港阿頭一定係加拿大西人, 竟然出MEMO叫下屬照批BNO, 真係當中國政府冇到.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-10 09:32 PM 發表

5年有幾多, 十年又有幾多,
邊有只供一年的強積金???
十年加加埋埋利疊利有幾十萬元, 呢筆錢可以在英國捱6年.
係囉!
要供3.6萬一年果啲,人工最少要有36萬以上,
都唔介意呢少少錢了。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-10 09:42 PM 發表

宏利在香港阿頭一定係加拿大西人, 竟然出MEMO叫下屬照批BNO, 真係當中國政府冇到.
應該停牌

借咗八萬,未還晒前不准離境,可以嗎?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-3-10 10:03 PM 發表

係囉!
要供3.6萬一年果啲,人工最少要有36萬以上,
都唔介意呢少少錢了。
既然高收入既唔介意, 低收入既又得小小錢
咁而家拎唔到有咩問題

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-3-10 11:38 PM 發表

既然高收入既唔介意, 低收入既又得小小錢
咁而家拎唔到有咩問題
我從未講過係問題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]