• 瀏覽: 1,929
  • 回覆: 32
美國印太司令部司令戴維森出席參議院軍事委員會聽證會時,指出隨著中國迅速擴張,美國在印太地區的軍事優勢正不斷消失,在美軍常規威懾力下降的情況下,中國採取軍事行動的威脅增加。 戴維森憂慮,隨著中國加快取代美國在亞太地區軍事力量的步伐,可能在2050年將全面取代美國在國際秩序上的領導地位。他又警告台灣肯定是中國大陸的目標之一,北京有可能在6年內攻佔台灣........

戴司令聲稱「中國有可能在六年內進攻台灣」,我看其實話中有話,弦外之音即是又恐嚇台灣,要買更多美國武器。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/美印太司令稱美軍在地區威懾力下降-中國或6年內攻台-044548443.html

美國佬又來老屈去借機向國會拗國防預算或叫呆灣幫手散貨。

台灣唔實際行動搞獨立大陸沒有理由攻台,而台灣沒有美國實質的支持下又唔敢宣佈獨立,講到尾大陸攻台的關鍵係美國...

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-10 04:34 PM 發表
美國印太司令部司令戴維森出席參議院軍事委員會聽證會時,指出隨著中國迅速擴張,美國在印太地區的軍事優勢正不斷消失,在美軍常規威懾力下降的情況下,中國採取軍事行動的威脅增加。 戴維森憂慮,隨著中國加快取代美國在亞太地區軍事力量的步伐,可能在2050年將全面取代美國在國際秩序上的領導地位。他又警告台灣肯定是中國大陸的目標之一,北京有可能在6年內攻佔台灣........

戴司 ...
唔太相信會用軍事力量攻打呆灣省. 打經濟戰可能性大啲.
但老美咁講, 目的都係要呆灣省俾多啲錢買過期軍備啫.

攻唔攻台,唔系看你美國威脅力,而系看自身夠唔夠力,唔好話美國幫手打。就算唔幫手,都肯定聯盟制中國。。。中國既經濟和科技未去到無中國唔得既前提下。系唔會主動攻台。

攻你老美!又係度煽動仇恨,分裂人心。

美國只係一只紙老虎.

我估2年內會收台灣。

錯9,000次重出黎柒

之前夠話美國大選攻, 交接果陣又話攻

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-10 04:42 PM 發表
攻唔攻台,唔系看你美國威脅力,而系看自身夠唔夠力,唔好話美國幫手打。就算唔幫手,都肯定聯盟制中國。。。中國既經濟和科技未去到無中國唔得既前提下。系唔會主動攻台。
外國夠膽制裁大陸?佢地無左mic生不如死。

要迫台買更多美國「過時」廢武器。
幫美國處理軍倉武器庫舊野, 仲要比錢老美添。

6年後?菜菜子都已去了東瀛嫁人啦,
係統一就今年啦!

提醒呆灣我準備黎收保護費同加價

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-10 16:34 發表

戴司令聲稱「中國有可 ...
頂, 都話和平統一咯.

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-10 04:34 PM 發表

戴司令聲稱「中國有可 ...
如果局勢唔係有大變化,大陸根本冇大誘因去武統,老美出口術呃傻仔,一邊加軍國內費一邊賣舊嘢俾英文,又食又拎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]