• 瀏覽: 14,838
  • 回覆: 121
+5
引用:
原帖由 史太夫 於 2021-3-10 02:41 AM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=InU1tFCtFhU
游水游到抽筋

引用:
原帖由 高達性感的獅子 於 2021-3-10 08:24 AM 發表

家貓已經進化咗,係吾會捉老鼠
宗誠的廢物?

如果唔係,食環署點樣可以過河濕水呢~

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-3-10 07:10 AM 發表

唔係隻隻貓都可以治鼠
宗誠的寵物?宗誠的廢物。

食環高官人工每“日” $10000

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-3-10 08:45 AM 發表

老鼠都有生存權
蟑螂都有生存權

好勁

建議養貓

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-3-10 01:53 AM 發表
食環署近年引入不同新科技滅鼠,包括在街市試行「氣壓滅鼠器」,以及在後巷安裝「夜視攝錄機」和「熱能影像攝錄機」等,惟多區鼠患問題依然未見改善,加上新滅鼠科技所費不菲,過去每年滅鼠費用更高達1.5億元,成效惹人質疑。有網民利用民間智慧,以低成本製作出高效捕鼠器,有關裝置更可在10分鐘之內捕捉到6隻老鼠,可供該署借鏡。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210310/photo/bkn-20210310000152598-0310_00822_001_01b.jpg?20210310005335
不美觀,而且很容易被誤會是垃圾桶。
老鼠很可能是該網民故意放進去,造成一個有效的假象。
再者,過多的老鼠聚集也會構成衛生問題。如何善後呢?

總括而言,構建此類所謂捕鼠器的人應該被禁止其行為及處以阻嚇性刑罰,以儆效尤。

引用:
原帖由 baidongyi 於 2021-3-10 08:50 AM 發表
建議養貓
樓上話D家貓唔識捉去鼠
只可以做宗誠的寵物
治鼠方面,就係宗誠的廢物

引用:
原帖由 date2006 於 2021-3-10 04:06 AM 發表
食環D捕鼠器放蕃薯,係老鼠都吾食啦,高層無腦
呢d叫食古不化細細個就知要用叉燒釣老鼠啦!

香港老鼠有人養啦

外判公司老板, 以前都係膠務員, 以前返工很勒力,就係鋪路, 離職找真銀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]