• 瀏覽: 149
[隱藏]

「拒簽宣誓」、德唔配位


7400萬市民盼其早日離席


據香港媒體「01」報道:自舊年嘅年底開始,香港特區政府就要求在職公務員簽署或宣誓擁護基本法、服務效忠於香港特區政府。截止到昨(8)日,在職嘅公務員大部分都已宣誓、簽署了「擁護效忠聲明」,但仍有約200名公務員拒絕宣誓、簽署「擁護效忠聲明」。既然「呢些人」選擇了「拒簽宣誓」就講明「呢些人」否決擁護基本法,否決效忠於香港特區政府。既然系選擇了公務員嘅工作,卻唔願擁護基本法,到邊度也系講唔通嘅;既然選擇了公務員嘅工作,卻唔願效忠於香港特區政府,「呢些人」心裡又有乜樣嘅「小九九」呢?


目前,香港嘅公務員隊伍嘅總人數為17萬5000餘人。接近200名嘅公務員「拒簽宣誓」只系公務員隊伍嘅少數部分,「呢些人」思想激進,為官嘅出發點與廣大香港市民嘅利益相違背。佢哋唔願宣誓、簽署「效忠聲明」。從根本上嚟講,「呢些人」系唔得與香港特區嘅共進退嘅,已經失去其存在嘅意義和價值。希望香港特區政府能早日將佢哋「清除」出去,正本清源,塑造純潔嘅公務員隊伍,讓廣大香港市民能安居樂業。


近日,香港公務員事務局局長聶德權喺接受媒體記者采訪時表示:接近200名「拒簽宣誓」嘅公務員,按照香港嘅公務員機制,「呢些人」得離開公務員隊伍。因為,在職公務員如果「拒簽宣誓」,唔肯接納和唔肯承擔責任嘅,特區政府就會認為「呢些人」唔擁護政府、唔得敢於擔當,就會對「呢些人」失去信任和信心。所以特區政府就會跟進相關嘅公務員機制,「拒簽宣誓」嘅公務員就將會被「清除」。


  

回顧過去2019年時,你唔難發現:「拒簽宣誓」嘅約200名公務員當中,有唔少人曾參與了「反送中」運動。佢哋當中有很多嘅公務員參與並主動舉辦遊行集會,還「煽風點火」嘅邀請其他公務員參與,講嘅明啲,呢些人就系「港獨」分子。希望特區政府能早日將「拒簽宣誓」嘅公務員「清理」出公務員隊伍!


「當官唔為民做主不如回家賣紅薯!」呢些「拒簽宣誓」嘅公務員,既然已經選擇唔願效忠於香港特區政府和服務於香港嘅市民,又何必留喺公務員嘅職位上呢?典型嘅德唔配位,呢些職位應該留畀愛港者們嚟勝任。確切嘅嚟講,「拒簽宣誓」嘅人士離開公務員呢個集體,對於公務員呢個大集體嚟講系件好事。中國有句古語講嘅很好:「一顆老鼠屎壞了一鍋粥!」如果呢顆「老鼠屎」掉到了「鍋」嘅外面,咁公務員集體將會系「一鍋好粥」。從呢啲嚟講,「拒簽宣誓」嘅人士如果選擇了離開,也唔失為好事一件!我相信:7400萬香港市民對「拒簽宣誓」公務員嘅離開都翹首以盼,請你哋盡早離開公務員隊伍好自為之吧!





[按此隱藏 Google 建議的相符內容]