• 瀏覽: 26,633
  • 回覆: 427
+19
信政府,唔信

1.點解香港會優先比60歲以上打?
2.點解會比到有長期病患架人打咗?

香港每年死大概6萬人,每日大概死200個,

打針後期間3-4日,即係就算唔打針,4天內香港都死800個人..

香港700多萬人口..4天內死亡概率係10000份之1..

每天注射疫苗大概有過萬人..

平均每隔3-4天,有打完疫苗而死亡,和沒有打疫苗既自然死亡率根本冇分別..

科興至今打左10多天,有3個人在打完科興後死亡,和自然死亡率冇差別,識得科學既人一睇就明...

引用:
原帖由 boyz2009 於 2021-3-9 10:02 AM 發表
中國科興疫苗禁止在中國大陸給60歲以上老人家 打疫苗。
專家已解釋過了,原因是大陸的衛生政策,而非疫苖對長者不安全。

都唔關事!中左肺炎都唔止死3個啦!

擴大群組出事比例咪低左囉! 不過我預約左打科興

粉報又抹黑

輝瑞巳死幾千人
阿朱你香也死幾佰人
中國疫苗巳是最安全!
當然打唔打,大家自己決定!

引用:
原帖由 thanks橋 於 2021-3-9 09:47 AM 發表
//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210309/photo/0309-00174-001b1.jpg

本港在短短9日內出現3宗科興疫苗接種者死亡個案!但港府麻木不仁,未有正視問題,反而擴大接種群組。繼早前一名55歲女子接種科興疫苗死亡後,昨增一名71歲老翁接種疫苗後死亡,死者曾於上周三到私家診所接種科興疫苗,這亦屬本港首宗在私家診所接種後的死亡個案。據了解 ...
民主美國話既, 多D人中招死亡率就越低嘛

引用:
原帖由 boyz2009 於 2021-3-9 10:02 AM 發表
中國科興疫苗禁止在中國大陸給60歲以上老人家 打疫苗。
內地澳門禁止60歲以上接種科興疫苗
消息來源東方日報
但內地澳門邊個部門邊個人講嘅全冇提及
真係哈哈笑哈哈笑

好多都係,你睇個位63歲男士,自己已經是嚴重糖尿病,要每日打胰島素針,怎可能解釋到打完疫苗後就自行停打兩日胰島素針,全因政府話打完疫苗死亡會賠兩百萬,為後人佢都會駁一次啦!
政府應該要高調報導死因及不會給予賠償自然這類事情自動平熄。

引用:
原帖由 Aimaeda 於 2021-3-9 10:42 AM 發表
1.點解香港會優先比60歲以上打?
2.點解會比到有長期病患架人打咗?
所謂60歲以上唔應該打,有冇科學嘅理由?
而家打咗十萬支,有冇一單確立到因果關係嘅死亡事故?

我發覺好多版友鍾意搬大陸個套落嚟。

但唔講大陸而家係冇本土傳播鏈,佢哋鍾意點樣打都得。
另外你哋好鍾意話年輕人先打,造成群體免疫,保護老年人。呢個喺香港行唔通,黃黑連BNT都唔會打。
面對現實啦,香港唔可能有70%接種率,唔會有可能用疫苗達到群體免疫,只能先保護脆弱嘅社群。
你哋再講60歲以上唔應該打,就真係中晒黃黑嘅計。

日日都有人死,全部都係政府錯?

都話打疫苗會有風險,出事就係政府錯,東報咁把炮,請問有乜好提議,打邊隻疫苗唔會死人?

目前累計約103,800人接種了第一劑疫苗,其中約101,700人接種了科興疫苗,約2,100人接種了復必泰疫苗。
根據政府統計處今日(二月十八日)發表的數字顯示,二零二零年年底的香港人口的臨時數字為7 474 200人。與二零一九年年底人口7 520 800人比較,減少46 500人,跌幅為0.6%。

2019總死亡人數48706。
用以上數據計算一下死亡率,3/101700*100%=0.0029%
48706/7520800*100%=0.6476%

數據來源:
https://www.censtatd.gov.hk/pres ... 2&pressRID=4825

https://www.chp.gov.hk/tc/statistics/data/10/27/380.html

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0309_00822_001.html

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]