• 瀏覽: 706
  • 回覆: 6
中國共產黨在平津戰役中顯出的優越性:
1. 孫子兵法:
---不戰而屈人之兵:使得國民黨的傅作義不戰而降;
---用間計【孫子兵法十三篇】:傅冬菊是共產黨派去傅作義身邊的間諜。
2.劉亞樓用了兵不厭詐方法,騙了天津國民黨,
3. 為了平津戰役的勝利,華北、東北解放區民工150萬人協助支援前線[ 這是因為共產黨得民心,使百姓樂意襄助】
====
我的評論:
平津戰役至今已經70多年,仍然被世人稱讚。
目前,中國共產黨在對香港的政治制度的操作,70年之後,人們評價如何?
看官們自行在心中推敲吧!

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
國安法前後2個樣,牆頭草!

引用:
原帖由 A1899 於 2021-3-9 11:13 AM 發表
國安法前後2個樣,牆頭草!
平津戰役,我在1975年已經評論了。你在1975的時候在哪裡?
------
你對於一樓的訊息有什麼體會?
如果有,你對北京中央有什麼獻言?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-3-9 11:47 AM 發表

平津戰役,我在1975年已經評論了。你在1975的時候在哪裡?
------
你對於一樓的訊息有什麼體會?
如果有,你對北京中央有什麼獻言?
1975年你點評論平津戰役?
嗰陣我仲係學生對平津戰役無認識不方便評論。反而關於平津戰役嘅電影我有睇。
你講嚟聽吓。
一場戰爭又幾有優越性?

而2020年你又點抹黑國家?
大家有眼睇。

一樓我睇到嘅係咩叫做無恥。

哪......話咁快就拉黑。好醜你係咁意都回應下我先拉黑丫嘛。

樓主話:各位網友,本帖子是呼籲今天的持份者能做到1948年的前輩那樣,和平地結束抵抗局面。

反抗都可以係和平地結束?無死傷嗎?
你知唔知自己噏乜?

其他網友可以就著此原則:“和平+ 減少不愉快。”發表意見。

發表意見?
咁點解會拉黑?

不愉快邊個做成?就係某些人卑劣行為先會令人不愉快。樓主好似未搞清楚。

你無嘢呀!

各位網友,本帖子是呼籲今天的持份者能做到1948年的前輩那樣,和平地結束抵抗局面。
其他網友可以就著此原則:“和平+ 減少不愉快。”發表意見。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2021-3-9 09:44 AM 發表
中國共產黨在平津戰役中顯出的優越性:
1. 孫子兵法:
---不戰而屈人之兵:使得國民黨的傅作義不戰而降;
---用間計【孫子兵法十三篇】:傅冬菊是共產黨派去傅作義身邊的間諜。
2.劉亞樓用了兵不厭詐方法,騙了天津國民黨,
3. 為了平津戰役的勝利,華北、東北解放區民工150萬人協助支援前線[ 這是因為共產黨得民心,使百姓樂意襄助】
====
我的評論:
平津戰役至今已經70多年, ...
如果當年美國佬用原子彈,咁戰局會點?孫子兵法有冇講過點樣應付原子彈?

關樓主春事.

明明係人既問題, 唔好當係立場既問題.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]