• 瀏覽: 1,715
  • 回覆: 39
【本報訊】本港至今已有3宗注射新冠肺炎疫苗後的死亡個案,導致全城恐慌。香港大學感染及傳染病中心總監何栢良認為本港應參考內地及澳門的接種安排,例如列出不建議60歲以上人士及長期病患者使用,而澳門要求60歲以上人士若想打疫苗,條件是健康狀況良好,並經醫學諮詢才可接種.......

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210309/00176_003.html

既然澳門、中國大陸都定明「60歲以上不建議接種新冠疫苗」,我看香港政府都應該要與之步伐一致,減低群眾恐慌。

屌佢,磚家老母

之前又係佢地建議老人家打先

內地係先俾18-59上班上學既人先打,老人家退休係屋企唔出街相對風險低,等遲啲先到呢個羣組打

仆街磚家而家先講?害死長者啦。

有風險仲比60歲以上打,香港政府啲專家痴能線架。終於明白點解內地澳門冇事,防疫好過香港。

香港仲爆緊疫,先保護高危群組正常。

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-3-9 08:13 AM 發表
內地係先俾18-59上班上學既人先打,老人家退休係屋企唔出街相對風險低,等遲啲先到呢個羣組打
呢個係大陸先啱。
老人家退休係屋企唔出街相對風險低,喺香港係唔成立。

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2021-3-9 08:17 AM 發表
有風險仲比60歲以上打,香港政府啲專家痴能線架。終於明白點解內地澳門冇事,防疫好過香港。
人哋嗰度冇疫情,想點打都得。
我哋呢度仲係有。

專家今日咩風向米講咩囉。

應該聽方向磚家意見
全民吾打針

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-9 08:06 AM 發表
【本報訊】本港至今已有3宗注射新冠肺炎疫苗後的死亡個案,導致全城恐慌。香港大學感染及傳染病中心總監何栢良認為本港應參考內地及澳門的接種安排,例如列出不建議60歲以上人士及長期病患者使用,而澳門要求60歲以上人士若想打疫苗,條件是健康狀況良好,並經醫學諮詢才可接種.......

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210309/00176_003.html
咁真係唔明香港班專家諗乜囉,一早就應該諗到嘅嘢,點解要真係出現事故先至識得,我唔係專家一早就知啦。
以為用疫苗去保護老人家及長期病患者,呢啲根本就係無乜腦嘅人嘅想法,實際係應該讓普通民眾去接種以達致大部份人都有免疫功能,從而令病毒再難有傳播爆發嘅機會,這才是真正保護老弱人士嘅方法。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-3-9 09:04 AM 發表

咁真係唔明香港班專家諗乜囉,一早就應該諗到嘅嘢,點解要真係出現事故先至識得,我唔係專家一早就知啦。
以為用疫苗去保護老人家及長期病患者,呢啲根本就係無乜腦嘅人嘅想法,實際係應該讓普通民眾去接種以達致大部份人都有免疫功能,從而令病毒再難有傳播爆發嘅機會,這才是真正保護老弱人士嘅方法。
等候生打先?
行唔行得通先得架?

九成黃甴,等到何年?

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2021-3-9 08:17 AM 發表
上面好多人60歲就退休。
香港好多人要做到70。

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2021-3-9 08:16 AM 發表
仆街磚家而家先講?害死長者啦。
說出重點了, 一早都話呢班跟本係象棋專家, 一招馬後炮縱橫醫界
如果無出事就話全靠佢地專家指引,
如果出事, 就事後指出問題, 但無需負責

每曰有人 離世都可以出新聞,1)如果有打科興就一定係科興問題;2)如果無打就話來不及打外國苗苗。。。。🤔🤔

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]