• 瀏覽: 3,248
  • 回覆: 70
政府於今年1月要求全體現職公務員在4星期內宣誓或簽署聲明,以擁護《基本法》和效忠香港特區,而有關限期已於2月底屆滿。公務員事務局局長聶德權表示,近200人未有簽署宣誓聲明,各部門正整理收到的資料,稍後詳細交代。而他昨日亦指,對拒簽聲明的公務員失去信心,將按機制讓相關人員離開公務員隊伍。

轉載~

聶指大部分公務員已簽署聲明,又指不接受簽署聲明而離開的人是個人選擇,認為對公務員團隊而言並非壞事,強調留在公務員團隊的人都應清楚明白其服務好市民、落實好一國兩制的角色和責任。

對於有公務員未有簽署聲明,被問到局方將如何處理時,聶早前指現階段不會逐個審視他們是否符合要求,而是觀察他們的行為有否違反聲明內容,若有違反法律便會按法律處理,若違反規例便會按機制處理,並強調當事人有申述機會。惟於昨會見傳媒時則指,會對拒簽聲明的公務員失去信心,將按公務人員管理命令讓相關人員離開公務員隊伍。

劉利群被狙擊 聶德權圖辯護對於近日新任食物及衞生局常任秘書長劉利群被狙擊,批評她處理「連儂牆」不力,更稱其丈夫、社聯行政總裁蔡海偉為「黃絲」等。聶稱某一人被質疑是視乎其本身表現,而非將其家人和身邊人拉出來畫上等號。聶重申任何批評、議論都要基於事實,任何討論都要對事不對人。

至於公務員能否出席六四晚會,聶則指要視乎集會本身是否合法和平,同時若公務員清楚知道自己身負「愛國者治港」責任,當有事宜牽涉「愛國者治港」並與之相牴觸,就不應該去做。

如果唔想撈,就唔好做。唔好喺度呃飯食。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210309/00176_040.html

大部分奸邪妖獸選擇要「糧資」,不要「良知」。

早排吹到大量公務員離職,
原來埋單只係得百零二百人

唔能簽唔係應該自己辭職既咩, 仲瀬死唔走仲乜能

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-3-9 07:20 AM 發表
黃九黑暴渣以為自己好能重要, 加埋糧支要緊啦
唔知早前新工會個幾千人係咪都簽九晒呢

180,000公務員中,200衹佔0.1%咋!

肅清黃狗!

單單係香港電台d曱甴都唔止200人啦

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-3-9 07:06 AM 發表
政府於今年1月要求全體現職公務員在4星期內宣誓或簽署聲明,以擁護《基本法》和效忠香港特區,而有關限期已於2月底屆滿。公務員事務局局長聶德權表示,近200人未有簽署宣誓聲明,各部門正整理收到的資料,稍後詳細交代。而他昨日亦指,對拒簽聲明的公務員失去信心,將按機制讓相關人員離開公務員隊伍。

轉載~

聶指大部分公務員已簽署聲明,又指不接受簽署聲明而離開的人是個人選擇,認為對公務員團隊而言並非壞事,強 ...
黃C公務員係中環集會點止咁少人,縮咗去邊?

https://m.mingpao.com/ins/港聞/article/20190728/s00001/1564321007753/【逃犯條例】公務員自發8-2遮打花園集會

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-9 07:16 AM 發表
大部分奸邪妖獸選擇要「糧資」,不要「良知」。
睇得出。

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-3-9 07:20 AM 發表
如果冇錢,甚至乎冇咗份長糧,唔通食西北風咩 ?

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2021-3-9 07:22 AM 發表
唔能簽唔係應該自己辭職既咩, 仲瀬死唔走仲乜能
呢啲人快啲走啦 ! 否則壓住d位留返啲空缺,比有需要嘅人擔任。

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2021-3-9 07:24 AM 發表

黃九黑暴渣以為自己好能重要, 加埋糧支要緊啦
唔知早前新工會個幾千人係咪都簽九晒呢
呢啲人都係壞腦嘅 ! 相等於用完即棄嘅避孕套一樣。

大換血

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2021-3-9 07:34 AM 發表
180,000公務員中,200衹佔0.1%咋!
呢度只係一部分,仲有一啲為左分糧唔出聲。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]