• 瀏覽: 2,032
  • 回覆: 22
+3
本港再多一人接種科興新型冠狀病毒疫苗後死亡,最新涉及71歲男子,此前本港已有兩人在接種科興疫苗後死亡。據了解,涉事71歲男子本月初接種科興疫苗,至昨晚(7日)睡覺時,被家人發現昏迷不醒,沒有心跳,送往聯合醫院急症室搶救不治。

新冠疫苗臨牀事件評估專家委員會共同召集人孔繁毅及李卓廣今日(8日)在記者會表示,涉事71歲男病人除多年前有甲狀腺問題外,過往無大病歷,3月3日在私家醫生處接種科興疫苗,3月8日在公立醫院離世。李卓廣指出,病人入院後短時間已不治,醫院已將個案轉交死因裁判官跟進,專家委員會要待有報告後才可進行因果關係評估。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210308/s00001/1615186317481/新冠疫苗-71歲男接種科興疫苗後亡-以往無大病歷

無論如何, 就算發生第三單, 第四單,
我吾會抗拒打科興疫苗

死者是否因注射疫苗而死,還得日後調查,不宜「未審先判」。

都係網上果2句:玩還玩,唔好攞科興來玩

韓疾管部門:8死亡病例與接種疫苗無關

專家都咁講,唔到我唔信

舊年香港平均一日死百幾人.

八萬人打科興, 呢八萬人平均每日死一兩個完全唔出奇, 加上長者佔比高, 應該更多.

真係可以咁多日都無人死, 果隻就唔係疫苗, 係長生不老神藥...

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-8 08:54 PM 發表
舊年香港平均一日死百幾人.

八萬人打科興, 呢八萬人平均每日死一兩個完全唔出奇, 加上長者佔比高, 應該更多.

真係可以咁多日都無人死, 果隻就唔係疫苗, 係長生不老神藥...
十萬人打左啦

一定唔關科興事,外國都大把人死

無論如何,我一定支持打科興疫苗

4日……

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-3-8 08:40 PM 發表
本港再多一人接種科興新型冠狀病毒疫苗後死亡,最新涉及71歲男子,此前本港已有兩人在接種科興疫苗後死亡。據了解,涉事71歲男子本月初接種科興疫苗,至昨晚(7日)睡覺時,被家人發現昏迷不醒,沒有心跳,送往聯合醫院急症室搶救不治。

https://fs.mingpao.com/ins/20210308/s00001/a5e50a63d2c833d72c21a6dd3a9ea44d.jpg

新 ...

又多一單,大陸疫苗真係得啖笑,似殺人工具多過救人

引用:
原帖由 wgcn 於 2021-3-8 10:53 PM 發表
又多一單,大陸疫苗真係得啖笑,似殺人工具多過救人
全球已經好多人接種了

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-3-8 10:18 PM 發表
無論如何,我一定支持打科興疫苗
咁你登左記未

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-8 08:42 PM 發表
死者是否因注射疫苗而死,還得日後調查,不宜「未審先判」。
據了解,涉事71歲男子本月初接種科興疫苗,至昨晚(7日)睡覺時,被家人發現昏迷不醒

即係本月初至三月七日中間發生咩事, 待要查清楚.....
忽然間自己好似做左偵探

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]