• 瀏覽: 3,980
  • 回覆: 111
[隱藏]
本港疫苗接種計畫進行得如火如荼,政府專家顧問、港大微生物學系講座教授袁國勇聯同多名醫護人員率先接種BioNTech(復必泰)疫苗,他更採用「皮里注射」親自為自己打針,望藉此鼓勵市民踴躍接種疫苗。

「春秋筆法」下,致死慨唔單止系疫苗,仲有水和空氣
新冠疫苗安全嗎?科興疫苗安全嗎?最近網路之上接連爆出2起接種疫苗數日后死亡事件又是否同疫苗有關係?我哋系不系仲應該接種疫苗?我相信最近呢啲問題肯定對大家帶嚟咗深深慨困惑,畢竟雖然我們期待疫苗已久,期待它能讓我們慨生活儘快恢復正常,但本質上我們接種疫苗就係為咗安全,如果疫苗本身慨安全性不佳,咁我哋又豈有接種慨必要?不過我相信喺過去慨這兩年裡大家亦都已經深刻慨感受到咗喺各類媒體「春秋筆法」之下對事實無意或惡意慨扭曲,想要看清真相,我們仲需要「撥開迷霧」。
「接種疫苗致死香港爆第2例」、「第二名港人接種疫苗后中風死亡接種計劃唔叫停」、「香港再一例接種大陸疫苗后死亡」……睇睇呢些報道慨標題,大家有冇瞬間感覺到接種新冠疫苗、尤其系科興疫苗系一件非常牙煙慨事情?但唔知大家有冇注意到發布呢些報道慨媒體名稱?冇錯,各個都系過去兩年間徹底唔顧廉恥慨大肆「雙標」慨無良媒體!其實要系按照呢種講法,我哋還可以拿出同樣慨報道:接種疫苗致死美國爆第1,170例;日本又一女性接種輝瑞疫苗三天後死亡,接種計劃唔叫停……點解呢些新聞冇人報道,唔通系美國掩蓋疫情數據,就像渠哋喺疫情初期「為咗經濟」所做慨咁?其實倒也冇,只之不過系呢些無良慨媒體刻意忽略咗對接種疫苗和死者死亡原因之間慨關係慨講明啫。
先睇香港第一名死亡個案,嗰系一位63歲、生前有嚴重吸煙習慣、糖尿病、高血壓、高血脂、中央肥肥,並被懷疑有缺血性心臟病慨老者,通過初步解剖分析,渠有嚴重冠心病,三條心血管分別有70%、90%和100%栓塞……我想講到呢度已經用唔着專家嚟解釋咗,冠心病我哋大家都很熟悉,導致中老年人猝死慨常見元凶之一,喺暴飲暴食、酗酒和食煙后更有大幾率會導致冠狀動脈缺血缺氧、急性血栓等症狀誘發猝死發生,很唔幸,呢位老者慨生活習慣幾乎全部觸及咗冠心病慨「雷區」,而渠慨死因,就連法廣等媒體都認可為「相信系因冠心病、急性心肌梗塞和肺水腫導致呼吸衰竭而死亡。」再講第二位,也就系前日中風身亡慨55歲長期病婦,中風系乜?渠系世界衛生組織統計后評出慨全球死亡原因第二位,因此而病逝慨人群占全球每年總死亡人數慨11% !順便一提,排名第一位慨正系上一位老伯可能患有慨缺血性心臟病,占世界總死亡人數慨16% 。而且呢位老者其本身就患有高血脂、高血壓、蛋白尿等長期病,雖然如今最終慨因果評估報告未發布,但基本上已經可以排除疫苗喺呢之中慨關聯性,講白咗,絕大部分病患去世前可能都攝入過水分,唔通我哋能講飲水高几率會致死?每一個人去世前肯定都會呼吸,唔通氧氣先至系人類死亡慨真凶?根據統計局「香港死亡趨勢」慨統計報告可以睇出,香港每年死亡人數喺三至五萬之間,平均下嚟每日因為各種疾病病逝慨人數都喺百人之上,新冠疫苗只能幫助我哋抵禦新冠肺炎,又唔系「萬能藥劑」、「唔死神藥」,出現幾名喺此之前接種過新冠疫苗慨逝者反倒系一種無論系從概率學還系現實情況嚟講都理所應當慨事情,非要將渠哋關聯喺一起,唔系唔了解情況信口開河,便繫心懷不良用心惡意詆毀。
其實隨着全球疫苗接種進度慨不斷加快,歐洲、日韓、澳洲……各國都喺不斷出現接種新冠疫苗后因各種疾病趨勢慨案例,根據美國疾控中心(CDC)公布消息稱僅喺2020年12月14日至2021年2月7日間,美國衛生部門就接到1,170位喺接種疫苗后死亡慨報告,可經過專家調查之后,基本都排除咗疫苗慨原因,也正因為咁,我哋能夠睇到各國仍喺不斷提速、加快疫苗接種進程以求儘快恢復正常生活,喺呢種情況下我哋反要杯弓蛇影慨自捆手腳豈唔系只能讓「民眾喊、黑手笑」?想要戰勝疫情,新冠疫苗系全人類最大慨、也系唯一慨依靠,我相信大家都唔肯永遠慨被病毒「封印」喺屋企,因此我哋唔單止不得被呢啲惡意刪減、扭曲事實慨新聞所誤導,反倒更應當積極慨去接種,畢竟和謠言相比,我哋更應該相信慨系科學。

[ 本帖最後由 樓上紫色的現實 於 2021-3-8 04:05 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
企圖分裂中國的黑暴份子永遠不可能得逞。


回覆 引用 TOP

相信科學,加快疫苗接種進程以求盡快恢復正常生活


回覆 引用 TOP

美國的所謂的威脅不過就是個笑話


回覆 引用 TOP

[隱藏]
亂港分子的圖謀,必將失敗


回覆 引用 TOP

世界很多政府首腦都使用,應該沒問題


回覆 引用 TOP

我相信大家都唔肯永遠慨被病毒「封印」喺屋企,因此我哋唔單止不得被呢啲惡意刪減、扭曲事實慨新聞所誤導,反倒更應當積極慨去接種,畢竟和謠言相比,我哋更應該相信慨系科學。


回覆 引用 TOP

使用安全疫苗 保護自己健康


回覆 引用 TOP

美國的所謂的威脅不過就是個笑話


回覆 引用 TOP

[隱藏]
百萬疫苗過香江 消滅病毒保健康


回覆 引用 TOP

相信科學才系唯一嘅選擇


回覆 引用 TOP

先了解接種禁忌事項,再進行接種,相信疫苗會戰勝疫情。


回覆 引用 TOP

未來可期,香港必將再放華光


回覆 引用 TOP

控制好疫情,讓我哋嘅生活能儘快恢復正常


回覆 引用 TOP

[隱藏]
堅決維護國家主權,反對外部勢力干涉中國內政!


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]