• 瀏覽: 1,340
  • 回覆: 18
東亞局勢持續緊張之際,美軍一架MQ4C海神無人機據報昨日抵近台灣南部沿海,為今年首度飛入台灣空域;解放軍同日派出軍機飛入台西南空域,並展示了最新型的野戰防空裝備紅旗17AE防空導彈。中國大陸國務委員兼外交部長王毅昨強調,海峽兩岸必須也必然統一,中方維護國家主權和領土完整的決心堅定不移,有能力挫敗任何形式的「台獨」分裂行徑。

大陸可以禁萊豬,台灣人幸福了

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20210308/00178_001.html

台灣人想要的話,可以見識現今地球兩大強權响台島較量啦!!

可能仲可以親自體驗核爆..

武力定和平統一??

蔡省長膽生毛,搞香港!?

初一做事,就冇得怪人啦!

中國要收回台灣係必然既事, 只差在時間及方式
到時美國只能表示下"遺憾".... 根本無任何野做到, 更加唔敢真正出兵為台灣而參戰

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-3-8 01:39 PM 發表
武力定和平統一??
肥蔡日日都想前者發生, 佢如意算盤係 .... 尾君會代其出頭, 贏就等於成功獨立, 冇得輸而且對台灣來講代價少

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-3-8 01:39 PM 發表
武力定和平統一??
以老解過往喜好!

應該先窮台,圍堵,然後策反!

主動武力攻台,機會就比較低!台灣又唔敢先發第一槍!

係人都知. 但無deadline

基本上同港台員工話將來會遵守約章無分別..

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-3-8 01:57 PM 發表
中國要收回台灣係必然既事, 只差在時間及方式
到時美國只能表示下"遺憾".... 根本無任何野做到, 更加唔敢真正出兵為台灣而參戰
朝鮮戰爭2.0

哪怕參戰,都系常規武器,用台灣島做戰場

美軍還沒有本事深入大陸,打完伊拉克,阿富汗區都沒軍力巡邏,大陸縱身太大,而且背后有個俄羅斯

但用台灣做棋盤,和大陸下一盤棋,美國是有可能的,但因為大家有核彈,所以也很難下結論

一於用呆灣做擂台較量

引用:
武力定和平統一??
台灣唔做過火既事/決定.  中國應該唔會動真火住...

依家中國想不斷自我強大, 大到可以用壓力令台灣自動歸順,
咁就可以唔使流血回收..台灣亦可以盡量保持願狀...
中國應該會盡量改善兩制系統. 再套用在台灣
所以香港呢隻白老鼠試驗一個兩制. 係唔會完的.

走咗去台灣班曱甴又要搬竇了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]