• 瀏覽: 1,585
  • 回覆: 9
緬甸多地民眾昨日繼續示威反對軍事政變,最大城市仰光有過萬人上街,有報道指兩名全國民主聯盟成員在拘留時疑遭虐死。一名聲稱受僱於軍政府的說客透露,軍方希望與美國等西方國家改善關係,並遠離中國.....

全文︰https://orientaldaily.on.cc/cnt/ ... 0308/00180_010.html

以我所了解,緬甸軍方雖有黨派之爭,但所有派繫都願意與中國友好(因為緬甸與中國商業關係密切),而且昂山素姬並不親中,反而比較親英美。我想時下許多對緬甸軍政變分析,大概走錯思路。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-8 08:44 AM 發表
緬甸多地民眾昨日繼續示威反對軍事政變,最大城市仰光有過萬人上街,有報道指兩名全國民主聯盟成員在拘留時疑遭虐死。一名聲稱受僱於軍政府的說客透露,軍方希望與美國等西方國家改善關係,並遠離中國.....

全文︰https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20210308/00180_010.html

以我所了解,緬甸軍方雖有黨派之爭,但所有派繫都願 ...
昂山素姬玩咗幾年,都冇成績表,軍政府可能頂佢唔順,自己攞番嚟玩算數。

引用:
原帖由 冬眠小水管 於 2021-3-8 08:48 AM 發表

昂山素姬玩咗幾年,都冇成績表,軍政府可能頂佢唔順,自己攞番嚟玩算數。
爭權奪利啫,
今年大選,昂山素季領導的民盟大勝,議席比以前更多,大出軍方意料之外。
軍方害怕民盟挾民意要求修改憲法,削弱軍方特權(民盟不答應不追究軍頭們,信號已經很明顯了),故此軍方先下手為強,發動政變。
新議會原定1.27日開始,軍方趕在1.26政變。
現在緬甸軍方放出這個令人困惑的信息,明顯是膽怯了,在西方壓力下慫了。
當然,更大的可能性是西方故意放的假消息,以提振示威者的士氣。這是老套路了。

西媒: "民主抗爭"即時變"暴動"

引用:
原帖由 robin09 於 2021-3-8 09:43 AM 發表

爭權奪利啫,
今年大選,昂山素季領導的民盟大勝,議席比以前更多,大出軍方意料之外。
軍方害怕民盟挾民意要求修改憲法,削弱軍方特權(民盟不答應不追究軍頭們,信號已經很明顯了),故此軍方先下手為強,發動政變。
新議會原定1.27日開始,軍方趕在1.26政變。
現在緬甸軍方放出這個令人困惑的信息,明顯是膽怯了,在西方壓力下慫了。
當然,更大的可能性是西方故意放的假消息,以提振示威者的士氣。 ...
簡單d講,就係民選跟尾狗被軍方跟尾狗推倒,是2隻跟尾狗互咬爭寵。

唔怪之得軍方咁硬

咁強硬

引用:
原帖由 paktol 於 2021-3-17 05:07 PM 發表
唔怪之得軍方咁硬

咁強硬
冇辦法,現時只有美國咁無恥干擾他國內政,但中國就不干預,做成他國怕得罪美國,不怕得罪中國,

所以,希望中國改變國策!

要考慮唔干預他國,請先考慮對手會否干預先?否則想跟中國的國家會覺得好冇安全感!

中國請三思!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-17 06:22 PM 發表

冇辦法,現時只有美國咁無恥干擾他國內政,但中國就不干預,做成他國怕得罪美國,不怕得罪中國,

所以,希望中國改變國策!

要考慮唔干預他國,請先考慮對手會否干預先?否則想跟中國的國家會覺得好冇安全感!

中國請三思!
都係嗰句啦,中國應該修訂下不干預他國政策

人地落花有意隨流水,但你就流水無意戀落花咁,唔好話他國跟唔到你,真係連女都會心淡,唔跟你囉!

不過,又唔好干預到好似美國,擺明就似強姦緊條女咁的態度。。。。。

或用伊拉克咁做例,同薩達母。。擺明係先姦後殺!

對曱甴唔可以手軟

多X餘! 
緬甸 根本就係 鴉片販子 新殖民地!!! 
之前個 實控人 就是 鴉片販子 的 棋子, 總統 是 傀儡!!!   

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]