• 瀏覽: 3,787
  • 回覆: 79
引用:
原帖由 wilsonts 於 2021-3-8 06:36 PM 發表
人權組織呢? 民主大國又去左邊?
sleeping, they are double standard

引用:
原帖由 ppkokki 於 2021-3-8 11:32 AM 發表

當你比稅同瑞士一樣時,才可以跟人作比較
CHING咁樣串爆佢, 真係十個趣...

活在瑞士的朋友講, 雖然瑞士福利超正, 但國民必須要做足國民的責任才可享受福利... 就是準時交重稅, 衣食住行樣樣貴, 樣樣都連稅...

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 8-3-2021 16:31 發表

香港唔係國家,點樣公投呀?
世界標準,請參考西班牙 巴塞隆拿 公投獨立,結果唔駛我講啦!
所有西方民主燈塔全部熄燈禁聲,公投領袖坐監,這就是現實世界,on9未訓醒。
蘇格蘭獨立公投又唔見你講?攞一個例子就想證明自己係啱呀?on9未瞓醒

引用:
原帖由 L010986 於 2021-3-8 08:46 PM 發表

蘇格蘭獨立公投又唔見你講?攞一個例子就想證明自己係啱呀?on9未瞓醒
獨咗立先講啦!
公投過咗,英國政府批准,先走出嚟7啦,話你on9怕你嬲。
巴塞隆拿公投,中央政府都係半推半就做吓樣,睇吓過唔過到,過唔到咪話民意,過到屈你分裂國家,全部拉曬去坐監,民主自由喎,你係民,我先係主囉!

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 8-3-2021 22:51 發表

獨咗立先講啦!
公投過咗,英國政府批准,先走出嚟7啦,話你on9怕你嬲。
巴塞隆拿公投,中央政府都係半推半就做吓樣,睇吓過唔過到,過唔到咪話民意,過到屈你分裂國家,全部拉曬去坐監,民主自由喎,你係民,我先係主囉!
一開始懶醒笑人「香港唔係國家,點樣公投」,搵到例子搞公投就話「獨咗立先講」?自己唔夠人講,柒咗玩搬龍門就收皮啦,一味死淨把口,況且呢個topic幾時有講公投獨立呀?真係智商無下限,自己攞假來丟

引用:
原帖由 L010986 於 2021-3-8 10:56 PM 發表

一開始懶醒笑人「香港唔係國家,點樣公投」,搵到例子搞公投就話「獨咗立先講」?自己唔夠人講,柒咗玩搬龍門就收皮啦,一味死淨把口,況且呢個topic幾時有講公投獨立呀?真係智商無下限,自己攞假來丟
以你嘅智商,根本唔知道“公投”係點解...
如果國家入面“某地區嘅人”可以公投去決定自己政策或獨立,這個推論成立的話,那麼...
香港可以獨立於中國,新界可以再獨立於香港,元朗可以獨立於新界,大馬路也獨立....結果人人都係獨立個體,無法律,唔駛交稅,大家回歸原始人生活!

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2021-3-8 07:13 AM 發表
瑞士就禁止蒙面舉行的公投獲得通過。

官方初步結果顯示,有百分之51.2選民支持禁止蒙面,百分之48.8反對。

這次公投被視為瑞士人對穆斯林態度的測試,雖然政策的其中一個目標包括禁止暴力示威者戴口罩,而政策本身也沒有直接提及伊斯蘭教,但各界都視之為針對伊斯蘭教的罩袍禁令。

這項政策早在2017年已取得足夠支持舉行公投,不過政府一直認為措施太嚴厲。

http://img.tvb.com/ti_img/inews/20210308/entries_604511fa335d193426112a3d_2365270389_big_1615141388.jpg ...
今時今日竟然仲有人敢係香討渲染公投新聞

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 8-3-2021 23:22 發表

以你嘅智商,根本唔知道“公投”係點解...
如果國家入面“某地區嘅人”可以公投去決定自己政策或獨立,這個推論成立的話,那麼...
香港可以獨立於中國,新界可以再獨立於香港,元朗可以獨立於新界,大馬路也獨立....結果人人都係獨立個體,無法律,唔駛交稅,大家回歸原始人生活!
頭先我咪講咗蘇格蘭有搞公投囉,蘇格蘭係咪獨立政治實體呀?自己弱智仲好意思笑人弱智,柒咗仲要死撐,真係人唔笑狗都吠

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-8 10:41 AM 發表
當你給到瑞士給每位人民的居住環境時⋯才可以跟人作比較
哈哈,人哋係瑞士無論生於那一個城市,都深愛瑞士愛自己國家,你又係咩!愛國嗎!?🤣🤣🤣

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-3-9 12:45 AM 發表
香港幾時有公投先?
冇又點樣?
你做到乜?

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-3-9 12:47 AM 發表

咁你係度吹奏咩先?
無錯瑞士公投通過禁蒙面法,人地係公投通過,香港有公投?
有冇公投都係禁蒙面

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]