• 瀏覽: 1,290
  • 回覆: 21
+5

、衞生署公布,截至今(7日)下午6時共接獲醫院管理局呈報2宗需轉介深切治療部的報告,懷疑涉及與接種新冠疫苗後出現嚴重的異常事件。首宗個案涉及1名80歲男子,本身患有糖尿病、頸動脈粥樣硬化、高血壓及曾中風,他在本月6日感到胸痛,於明愛醫院急症室求醫。病人對治療反應欠佳,同晚轉送深切治療部接受進一步治療,初步診斷為急性冠狀動脈綜合症,現時情況危殆。根據資料,他曾於本月1日在元朗天暉路體育館社區疫苗接種中心接種新冠疫苗。

另一宗個案涉及一名72歲女子,本身患有糖尿病、高血脂、高血壓及甲狀腺功能不足。她曾於本月6日在將軍澳體育館社區疫苗接種中心接種新冠疫苗,其後感到身體虛弱,並停用了兩劑量的胰島素。她今早被家人發現情況轉差,被送往威爾斯親王醫院留醫,其後發現有嚴重糖尿病酮症酸中毒,並轉送深切治療部接受進一步治療。

另外,官涌體育館今(7日)至少2名市民接種科興疫苗後,身體感到不適,須送院治理,情況穩定。據了解,兩名市民均是女士,今午先後有兩架救護車到官涌體育館,接送不適的市民送院治理。另外,多2名長者接種科興疫苗後出現嚴重異常情況,分別送往深切治療部留醫,將交委員會評估是否與疫苗有關。

官涌體育館社區疫苗接種中心醫務總監郭寶賢向東網證實,兩名市民在接種後不適,一名病人接種疫苗後出現過敏反應,皮膚起疹,另一名病人則在接種後胸口感不適,兩名市民的情況穩定,但穩陣起見安排兩人送院治理,作進一步觀察。
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1個80歲男子,本身患有糖尿病、頸動脈粥樣硬化、高血壓及曾中風,
另1個有糖尿病、高血脂、高血壓及甲狀腺功能不足,竟然冇打兩針胰島素而酮酸中毒.
同之前兩個一樣,咁高危做乜仲走去打...

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210307/bkn-20210307143135612-0307_00822_001.html

打呢隻都頂唔順……打輝瑞同阿斯利康咪仲大劑

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-8 12:43 AM 發表
打呢隻都頂唔順……打輝瑞同阿斯利康咪仲大劑
第1、2、3個我估打唔打都差唔多,疫苗有可能加速死亡.
第4個就怪自己,有嚴重糖尿自己停針,正確係有唔舒服第一時間去醫院.

引用:
原帖由 XEO 於 2021-3-8 12:50 AM 發表

第1、2、3個我估打唔打都差唔多,疫苗有可能加速死亡.
第4個就怪自己,有嚴重糖尿自己停針,正確係有唔舒服第一時間去醫院.

肯定唔關科興事
藍屍放心打,國家唔會忘記你們

引用:
原帖由 teaip 於 2021-3-8 12:54 AM 發表
肯定唔關科興事
藍屍放心打,國家唔會忘記你們
都係果句,打邊隻都好,最緊要去打.
你揀AZ、BNT都無問題

科興都講到明:
18-59歲,超過唔好打。
有高血壓、有糖尿病唔打得。
但係點解科興疫苗到咗香港,香港政府、香港醫護,完全唔理使用指引,又完全違反醫療小心嚴謹原則,媽媽乎乎,打疫苖時又唔主動幫人量血壓、好似係有心靠害咁嘅,夠竟做乜??夠竟想點??

引用:
原帖由 benho118 於 2021-3-8 01:02 發表
科興都講到明:
但係點解科興疫苗到咗香港,香港政府、香港醫護,完全唔理使用指引,又完全違反醫療小心嚴謹原則,媽媽乎乎,打疫苖時又唔主動幫人量血壓、好似係有心靠害咁嘅,夠竟做乜??夠竟想點??
黃鄭禍港,路人雞知

相信市民對疫苗信心大跌。

老人家真係唔知咁多,以為打咗好過冇打 都要清楚自己身體是否適合

引用:
原帖由 benho118 於 2021-3-8 01:02 AM 發表
科興都講到明:
要香港專家,跟大陸指引!

咁冇面!?

減少人口老人化

黑醫護話咁沙膽唔聽話打科興吖嗱, 死埋一邊啦.

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-3-8 06:32 AM 發表
唔怪得之前大陸人要湧港打疫苗
打假疫苗???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]