• 瀏覽: 34,417
  • 回覆: 441
+10
引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-7 11:17 PM 發表

無論身在何處我都是中國香港人
打左科興未先?

希望可以廢除英文

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-7 11:17 PM 發表

無論身在何處我都是中國香港人
x2

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-3-8 12:36 AM 發表

打左科興未先?
我未夠歲數去打喎

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-3-7 11:31 PM 發表

其實.......大陸幾時唔可以平時世界,
講科技......我哋從來都係最早有核彈、衛星的國家,
我哋幾時都可以平視世界。
「我哋從來都係最早有核彈、衛星的國家」

吓!唔係呱?你引我笑呀?

唔講呢啲,幾時大陸民航飛機可以用國產引擎?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-3-8 12:36 AM 發表

打左科興未先?
你打輝瑞未

大家一齊努力!為中華民族之再度崛起而努力!

曱甴應該激到吐血。

佢地一定話雜總無料點會對美國叫囂呀!?

但事實係習近平已經講中國已經同世界睇齊!何謂世界標準?即係美國囉

點止呀!武漢肺炎雄霸世界添啦。

有時聽新聞真的很奇怪,尾腳佬可以走到人地國家門口,怪責他人強大,而自己就可以擁有最強大武器? 但作為新聞工作的妓者郤不會提出異議? 而作為被評為邪惡的國家郤沒有機會澄清?即係誰大誰惡誰正確?   看看尾腳佬幾時詞窮後,動用袖中劍?!

引用:
原帖由 jlam829 於 2021-3-8 12:22 AM 發表

中國共產黨建國初超過8成國民是文盲, 完全是百廢待興, 而國家仍然分裂, 世界大環境又令中國處於被壓迫當中, 想發展起來真是談何容易!

解決全中國人民的溫飽已是一個超大難題, 到現在中國有這樣的發展, 人民生活得到較大程度的改善, 過去幾次天災或戰亂地區的撤僑行動,都見證咗中國的上升國力和中國人重拾在這200年遺失的尊嚴。

所以就是中共領導下, 儘管有犯錯 (試問那一國政府是從沒犯錯的?) ...
因為黃痴蜂有$收

引用:
原帖由 家中藍色手袋 於 2021-3-7 11:36 PM 發表
乜野都有興有衰, 風水一定輪流轉. 
人都有年青期, 成年同老年到死. 

國家都一樣, 以前係日本, 英美德, 而家輪都輪到中國, 南韓都一樣. 唔需要大驚小怪.
冇人可以阻止中國強大, 可以強大幾耐就唔知.  
中國曾經出現大唐盛世 所以唐人街 叫唐人 唔係中人 華人 漢字文化圈都係大唐時期 日韓越學習漢字 建築同服飾 

但當今中國仍然有報喜不報憂既文化 例如科興事件 又話外國冇乜嘢 好安全 奶野奶到仆街 英美疫苗已經揚哂 大陸就係 衰左唔會認 講真 隻隻疫苗都有野嫁啦 衰左又唔認 問題係幾多人打 幾多人奶野 如果個數字唔真實 就好難信你隻疫苗

呢樣鬼佬係贏 衰咪衰 起碼會認 大陸? 總係要講到唔關佢事

香港97年回歸,是洗脫鴉片戰爭等外侮國恥,完結不平等條約而平視世界,香港有部分人要用行動去延續這種國恥,我們必須深惡痛絕,並予以最強烈的反擊!

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-3-8 12:48 AM 發表

中國曾經出現大唐盛世 所以唐人街 叫唐人 唔係中人 華人 漢字文化圈都係大唐時期 日韓越學習漢字 建築同服飾 

但當今中國仍然有報喜不報憂既文化 例如科興事件 又話外國冇乜嘢 好安全 奶野奶到仆街 英美疫苗已經揚哂 大陸就係 衰左唔會認 講真 隻隻疫苗都有野嫁啦 衰左又唔認 問題係幾多人打 幾多人奶野 如果個數字唔真實 就好難信你隻疫苗

呢樣鬼佬係贏 衰咪衰 起碼會認 大陸? 總係 ...
唐人漢人都多啦。

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2021-3-8 12:48 AM 發表

呢樣鬼佬係贏 衰咪衰 起碼會認 大陸? 總係 ...
你係咪講緊美國抗疫認自己世界第一嗰單野呀!笑死

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]