• 瀏覽: 1,623
  • 回覆: 10
https://youtu.be/ThjHAYjvEf4
住在中國的日本人的真心話:在這裡我很自由 --《邂逅相城》

最近聽說很多日本女性自殺,在中國的日本女性過得自由自在。進入香討影片區

以前聽友人講過,在日本接受高等教育的人都嚮往去中國生活。

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-3-7 11:08 PM 發表
以前聽友人講過,在日本接受高等教育的人都嚮往去中國生活。
佢地係日本累積既財富,去到中國等於變多左幾倍,加上中國安全不差日本,環境亦越黎越好,梗係嚮往。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-7 23:25 發表

佢地係日本累積既財富,去到中國等於變多左幾倍,加上中國安全不差日本,環境亦越黎越好,梗係嚮往。
友人話主要是源自東方人的精神文明。當然現代化的中國社會是有一種吸引力。

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-3-7 11:30 PM 發表

友人話主要是源自東方人的精神文明。當然現代化的中國社會是有一種吸引力。
首先生活質素要有一定保證,精神文明先會開始有吸引力
即係印度都係文明古國...

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-7 11:25 PM 發表

應該係日本好壓抑,階級觀念又重。社會好多好多規限

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-7 23:40 發表

首先生活質素要有一定保證,精神文明先會開始有吸引力
即係印度都係文明古國...
看不出印度是怎樣的文明
只是書中的童話故事

作為一個曾經在內地生活一年嘅香港人,我都認為喺內地係好自由。
而家我仲有香港朋友喺北京、上海,享受佢哋自由生活。

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-3-7 11:53 PM 發表

應該係日本好壓抑,階級觀念又重。社會好多好多規限
係, 日本社會真係乜都限住晒.  去旅行就好.

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2021-3-7 10:20 PM 發表
https://youtu.be/ThjHAYjvEf4
住在中國的日本人的真心話:在這裡我很自由 --《邂逅相城》

最近聽說很多日本女性自殺,在中國的日本女性過得自由自在。
假嘅,所有講大陸任何好嘅一面都係假嘅

引用:
原帖由 tommy414 於 2021-3-9 09:18 AM 發表

假嘅,所有講大陸任何好嘅一面都係假嘅
你應該去看看再說

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]