• 瀏覽: 6,350
  • 回覆: 9
原來這是一套老作來曲線話民主制度死得人少的垃圾洗腦片!

連美國屠殺整個印第安族奪取美洲大陸都唔敢提,但就講到安使之亂幾多千萬人

真想問怎統計出黎架,唐朝時有咁勁的人口統計咩?

紀錄到唐朝做咩又紀錄唔到羅馬帝國佔領歐洲大陸以至非洲殺了幾多人?

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2021-3-7 06:24 PM 發表

美國流感病毒引起人類死亡不亞于戰爭。
篇嘢似是台灣友的創作劇!

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 06:48 PM 發表

聽講羅馬軍最多一次戰爭都係5萬人。
其實古時,大家都對人數幾多是無從稭考,因為人口大都未有登記

但古羅馬由意大利開始攻城掠地直到英格蘭以及非洲,地源甚廣,造成的殺戮亦不少!

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 06:48 PM 發表

聽講羅馬軍最多一次戰爭都係5萬人。
諗下?

天花及1350年黑死病都可以死3億以至2億人!

西歐唔少人的,戰爭怎會死得少人!

根本這片所謂的十大只是作者出來的幌子,最後贊揚民主制度話死人都少d先係佢的目的!

明顯係洗腦片

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 07:09 PM 發表

13世紀歐洲好似得億幾人口,死亡各有各講,由1500萬-5000萬人。
https://zh.wikipedia.org/wiki/黑死病

維基話佢死咗好似可以高達7500萬-2億人死亡

即係時歐洲人口破5億人了, 所以佢地的戰爭都唔會死得人少!

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 07:24 PM 發表

你啱,但這不是戰爭。
只想話當時歐洲真係唔少人,打親仗都真係成千萬人決戰怎會死咁少人

但最唔明係那時跟本就有人口統計,地域距離阻撓了指輝各區互通人數,那時的人口死幾多幾多係怎嗡出黎嘅呢?

引用:
原帖由 6674 於 2021-3-7 07:48 PM 發表
先不談內容有否爭議

請問排第四係乜?
冇分段丶無1234大字標題丶無總結列表,我最頂吾順呢啲長篇大論的所謂排行榜
要吸睛便要學好剪輯
但見李連杰,劉嘉玲都出埋黎,
講中國的就cap.晒中國拍的戰爭片,總之佢嗡幾多就聽住先啦

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2021-3-7 06:24 PM 發表

美國流感病毒引起人類死亡不亞于戰爭。
1918年,由美國軍營泄漏出來的西班牙流感,傳聞都殺了1億人!

其實美國的病毒泄漏先殺了世界最多人,不要忘記佢搶奪美洲屠殺印第安人都係用天花病毒來殺害及弄弱對手,再大肆屠殺!美國發動戰爭2百多年,真係殺人殺到天文數字!

引用:
原帖由 6674 於 2021-3-7 08:26 PM 發表

像我的性急鬼,係吾會慢慢咀嚼追落去。
相反例子,如局座評火炮排行榜,背景一圖睇哂,對個別有興趣便跳去,我話事。
這片有估這比對表,做了就引唔到人去聽佢最後最想講俾人知的目的!

其實古羅馬帝國被意大利人滅國,意軍一路追殺羅馬兵北上過法國,過英倫海峽都應死得唔少人!

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-3-7 11:00 PM 發表

又唔好話全垃圾。 古代人口統計最準確,的確係中國人。因為利益關係問題。
唐朝統計人口係對比世界其他各國來講好準確。因為古代中國重要國庫財政來源係 “丁稅”,即系人頭稅。按人口收稅。
咁就變成統計人口即系國家最重要一件事,要儘量準確,唔準,你收唔到稅架! 所以歷朝歷代都有人想辦法唔上戶口,隱瞞統計。穩到,係重罪啊。

咁安史之亂前同安史之亂後,人口統計數一對。 的確安史之亂係死好鬼多人。
但條數 ...
總之人口幾多,都無從稽考了

貞觀時期唐朝人口2000多萬,安史之亂后還有4500萬?

https://m.sohu.com/a/166303364_452818/?pvid=000115_3w_a

情況就好似民間老作到雍正把「傳位十四皇子」改成 [傳位於四皇子]咁似層層囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]