• 瀏覽: 6,351
  • 回覆: 38
引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 05:35 PM 發表
戰爭太可怕了

https://youtu.be/s5N6ZxKX40I
美國流感病毒引起人類死亡不亞于戰爭。

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2021-3-7 06:24 PM 發表

全世界加埋都係200幾萬啫。

原來這是一套老作來曲線話民主制度死得人少的垃圾洗腦片!

連美國屠殺整個印第安族奪取美洲大陸都唔敢提,但就講到安使之亂幾多千萬人

真想問怎統計出黎架,唐朝時有咁勁的人口統計咩?

紀錄到唐朝做咩又紀錄唔到羅馬帝國佔領歐洲大陸以至非洲殺了幾多人?

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2021-3-7 06:24 PM 發表

篇嘢似是台灣友的創作劇!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-7 06:46 PM 發表
原來這是一套老作來曲線話民主制度死得人少的垃圾洗腦片!

連美國屠殺整個印第安族奪取美洲大陸都唔敢提,但就講到安使之亂幾多千萬人

真想問怎統計出黎架,唐朝時有咁勁的人口統計咩?

紀錄到唐朝做咩又紀錄唔到羅馬帝國佔領歐洲大陸以至非洲殺了幾多人?
聽講羅馬軍最多一次戰爭都係5萬人。

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 06:48 PM 發表

其實古時,大家都對人數幾多是無從稭考,因為人口大都未有登記

但古羅馬由意大利開始攻城掠地直到英格蘭以及非洲,地源甚廣,造成的殺戮亦不少!

有冇「太平天國」?

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 06:48 PM 發表

諗下?

天花及1350年黑死病都可以死3億以至2億人!

西歐唔少人的,戰爭怎會死得少人!

根本這片所謂的十大只是作者出來的幌子,最後贊揚民主制度話死人都少d先係佢的目的!

明顯係洗腦片

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-7 06:56 PM 發表
有冇「太平天國」?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-7 07:04 PM 發表

諗下?

天花及1350年黑死病都可以死3億以至2億人!

西歐唔少人的,戰爭怎會死得少人!

根本這片所謂的十大只是作者出來的幌子,最後贊揚民主制度話死人都少d先係佢的目的!

明顯係洗腦片
13世紀歐洲好似得億幾人口,死亡各有各講,由1500萬-5000萬人。

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 07:09 PM 發表

13世紀歐洲好似得億幾人口,死亡各有各講,由1500萬-5000萬人。
https://zh.wikipedia.org/wiki/黑死病

維基話佢死咗好似可以高達7500萬-2億人死亡

即係時歐洲人口破5億人了, 所以佢地的戰爭都唔會死得人少!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-7 07:15 PM 發表

https://zh.wikipedia.org/wiki/黑死病

維基話佢死咗好似可以高達7500萬-2億人死亡

即係時歐洲人口破5億人了, 所以佢地的戰爭都唔會死得人少!
你啱,但這不是戰爭。

先不談內容有否爭議

請問排第四係乜?
冇分段丶無1234大字標題丶無總結列表,我最頂吾順呢啲長篇大論的所謂排行榜
要吸睛便要學好剪輯

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 07:24 PM 發表

你啱,但這不是戰爭。
只想話當時歐洲真係唔少人,打親仗都真係成千萬人決戰怎會死咁少人

但最唔明係那時跟本就有人口統計,地域距離阻撓了指輝各區互通人數,那時的人口死幾多幾多係怎嗡出黎嘅呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]