• 瀏覽: 11,760
  • 回覆: 93
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-3-7 04:07 PM 發表

你的反口咬主人?
小心米國唔比狗糧
師兄係咪唔理解我講乜,我支持緊中國嘅強大,鬧緊路透社呢啲西狗傳媒傳播呢啲謠言,你而家係咪堅持信路透社?係嘅小心,黨唔會再派狗糧畀你食  

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-3-7 04:03 PM 發表

緬甸人民不准軍方做西方走狗!

我都笑出聲來了
但係有緬甸暴徒話緬甸軍方有大陸支持, 包括封鎖網絡.

引用:
原帖由 匯豐銀行 於 2021-3-7 04:06 PM 發表
素姬個緬甸政府親華?呢幾年好少國內傳媒報導同緬甸外交,兵變成個月中央唔干預咩都唔理,條以色列公關有無搞錯呀!
一陣又話緬甸軍有大陸支持, 一陣又話昂山親華. 總之媒體講到就係關大陸事.
根本成件事又咪佢老尾搞

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-7 03:59 PM 發表
原來緬甸想認美國作「老大哥」,不再跟隨中國,即是想猶如黑幫小卒一樣「轉字頭」。
緬旬軍方只係認美金,CIA俾左好多$緬旬軍方做野!

假新聞

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-3-7 04:08 PM 發表

可能係中國一廂情願,主角自己都承認想勾結美國先發動政變。
因為外國插手,好大機會變成內戰...到時死傷更大...

即係中國無幫緬甸封網絡啦。又被老屈。

最後軍方可能被美國出賣,美軍長驅直進

緬甸華人大L獲,軍民槍嘴同一方向,小心小心

https://www.storm.mg/article/3136104
究竟是誰在背後支持/煽惑緬甸軍政府?
點解昂山素姬被軟禁後,要被宣揚打左印度製新冠疫苗?
今年打通中國同緬甸的大柱山隧道即將落成,中國的油管及貨品可從大瑞鐵路直達緬甸皎漂港,變相中國在印度洋又有了出海口,中國的影響力可直接輻射至印度洋,除損害了馬六甲(新加坡)的戰略價值,又觸動了誰的地盤?
中國將會把低端產業大規模轉移至緬甸,觸動了誰的利益?
若緬甸倒向中國,鄰近的印度東北各邦原屬中國領土,隨時鬧分裂,通向東南亞影響力更被打斷,印度豈會坐以待斃?

其他人講咩可以不理,用利益去分析就清楚晒!
誰最想緬旬亂?誰最是最大得益者?
中國嗎?中國一帶一路,緬旬亂一點好處都沒。
老尾西方國家嗎?
所以呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]