• 瀏覽: 12,392
  • 回覆: 129
  • 追帖: 1
+46
繼陳友、林青霞後,70歲校長譚詠麟昨日(6日)在微博透露已接種科興新冠疫苗。他6日在微博展示貼了膠布的針口位照片,透露已打疫苗。他說︰「昨天打了疫針感覺良好,今早按捺不住跑了,但記住不要隨便學,體質因人而異。」照片中阿倫精神奕奕,相約了多位朋友一齊跑步。

原來倫伯成7張野, 即係同3叔同年!
一個似5張野到, 另一個巳作古人!

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202103/07/AP60442b83e4b04e1918ca12ae.html

同場加映
68歲陳友接種中國科興疫苗 高舉V字手勢:大家唔怕打

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

楊明孖女友莊思明打科興疫苗:多謝中國政府!

2021-03-16 18:15最後更新日期:2021-03-16 18:37
新冠肺炎肆虐,政府推行2019冠狀病毒病疫苗接種計劃,向來力撐政府的楊明於周二(16日)就孖女友莊思明一同前往注射國產的科興疫苗不忘打卡,他在個人IG上載注射疫苗後的合照並寫道:「我哋打咗第一針喇,完全冇唔舒服嘅感覺,打之前醫生有講解清楚亦有小冊子提供參考!其實打邊隻疫苗都冇所謂,最緊要大家都健康!為己為人,為抗疫,打疫苗係最有效控制疫情嘅方法。祝大家健康快樂!」他又不忘標籤: #多謝中國政府 #香港特別行政區 #科興 #克爾來福;而女友莊思明亦寫道:「護己護人,齊打疫苗。我哋打咗第一針啦!」點擊圖輯睇楊明&莊思明打科興認證!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

肥媽針後零反應:「似被牙籤篤」

至於娛樂圈銀髮「高危一族」,對疫苗投以信任一票,66歲的林青霞、68歲的張瑪莉、67歲的肥媽Maria Cordero ; 65歲的陳榮峻和61歲的太太吳香倫已經順利接種疫苗。

至於無綫藝員吳香倫在IG上載和老公陳榮峻接種疫苗時的照片,夫婦兩人接受《晴報》訪問,陳榮峻稱:「原先我上網預約2月27號去打,我係電腦白癡,自己預約到但幫唔到太太預約,到2月27號嗰日我帶埋佢去,工作人員話佢冇預約唔打得,所以3月2號我哋一齊去咗私家醫生度打針。」
之前有長期病患男子接種疫苗2日後死亡,事件可有令兩人擔心?吳香倫笑道:「接種完冇乜嘢感覺,係返到屋企有啲攰,好好瞓添!」陳榮峻則說:「又冇擔心喎,因為我哋都問過自己嘅醫生,佢哋都建議可以打。(好多網民留言替你哋擔心) 有睇到,話我哋夠薑去打。咁事前都睇咗唔少報道,專科醫生都話科興呢隻疫苗安全,副作用少,好似平時打流感針咁,所以先選擇咗去打。而打之前醫生都有問清楚我哋嘅病歷、有冇藥物敏感,到月底會再打第二針。」

至於肥媽昨晚在其YouTube頻道節目中,分享打疫苗經過,肥媽一臉開心對張學潤(Nel Nel)說:「我今日做咗件對自己好好嘅事,就係打疫苗!」肥媽隨即拉高衫袖展示左手手臂上的打針位置。Nel Nel問:「阿媽你打咗冇事吖?」肥媽答:「冇事呀!過程好快,仲快過打流感針,真係好似牙籤咁篤一篤,佢啲針特別幼,其實我好驚打針,就算打屁股都好,我都會咬實手指,醫生都笑我『你幾多歲呀』,仲怕打針!」回想打針時,「因為太驚,我用手搣自己嚟分散注意力……」說時遲那時快,已經完成接種。
「係阿仔幫我預約打針嘅,佢話我係高危一族,我係屬於第一批打,打針好喎,嚟緊4月1號就要打第2次。」肥媽續稱︰「接種完疫苗後,需要坐半小時,確定冇異常反應先准離開,我冇嘢,打完仲同個仔去食粥同油炸鬼、腸粉添!」
另外68歲的張瑪莉,昨日在Facebook Live,表示會去打疫苗針,「好多朋友問我打咗疫苗未?我未接種,等我完成手頭上嘅工作先,要過多兩個星期,到時接種完會預10日時間畀自己休息吓。」她表示暫時未決定接種哪一種疫苗,正在做資料搜集,亦會咨詢醫生朋友意見,「都要根據每個人自己嘅需要,我唔想影響任何人嘅選擇。我決定咗、接種咗之後先話畀大家知啦,最希望接種後冇乜嘢大反應啦!」張瑪莉自認是「高危一族」,「接種疫苗除係保護自己保護他人。」直言以往連流感針都不會打,「我唔鍾意食藥、睇醫生!情願靠自己辛苦啲,努力做運動保持抵抗力!外求不如內求,自己要食得健康啲、小心啲。做運動啦,出汗係最好排毒方式,同每日都要曬下太陽。」

Alan係我童年時嘅偶像

好轟動呀

校長好嘢,陳友好嘢,林青霞好嘢。

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-3-7 04:11 PM 發表
好轟動呀
少見多怪!

引用:
原帖由 yiveland 於 2021-3-7 03:53 PM 發表
繼陳友、林青霞後,70歲校長譚詠麟昨日(6日)在微博透露已接種科興新冠疫苗。他6日在微博展示貼了膠布的針口位照片,透露已打疫苗。他說︰「昨天打了疫針感覺良好,今早按捺不住跑了,但記住不要隨便學,體質因人而異。」照片中阿倫精神奕奕,相約了多位朋友一齊跑步。
https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210306/444919912889061376548230.jpeg/8_syCqiMQ5YF5itufI4jRzLmmLaIMpbYpHK46qRyuOo?v=w1920 ...
咪係囉,呢啲就係好例子囉,70碎都仲要出嚟奶屎眼,唔好諗住做藍人就可以安享晚年呀

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-3-7 04:43 PM 發表

咪係囉,呢啲就係好例子囉,70碎都仲要出嚟奶屎眼,唔好諗住做藍人就可以安享晚年呀
唔好以為個個都有你喱種重口味僻好先得架!😱

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2021-3-7 04:43 PM 發表

英女蝗老西殼個屎眼大把黃撚掙住奶,滿意嗎?

引用:

黃畜坐完先講嘢啦

有成就的人都選擇科興.

3流磚家先選擇廢水.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]