• 瀏覽: 1,412
  • 回覆: 21
四合一 黑玫瑰 倒68狗
斷章取義
又攞呢單新聞嚟抹黑
煽動反政府

港府日前在油麻地新填地街「封區」檢測,港台一個瑣碎報道卻成為網上熱話,更引發政治罵戰。事緣港台上周六一則報道,該台記者在圍封區賓館,表示獲發的物資袋,「有五包即食麵、一袋通心粉、四罐罐頭及一盒粟米粒,而賓館未有罐頭刀及煮食工具提供。」有關報道更附有一張物資照片,當中包括四罐罐頭。
有關報道隨即在網上遭到質疑「造假」,事關政府派發的罐頭,八成是易拉罐頭。港台照片中的四罐罐頭,三罐亦屬易拉罐頭,只有一罐午餐肉罐頭需要用罐頭刀。但港台照片中的四罐罐頭全部只見到底部,看不到頂部的易拉環;加上文字中只提無罐頭刀,未有提到大部分罐頭都是易拉罐頭,不免令人誤會政府派發的罐頭全部都要用罐頭刀。
工聯會吳秋北亦在網上貼上港台及居民發出的照片,顯示居民照片中的罐頭都是易拉罐頭,質疑港台的報道,帖文抨擊港台記者「你搞不清楚自己能不能煮麵,有沒有開罐器,也是政府的錯?欲加之罪何患無辭,蓄意誤導,是不是濫用權力?!」網上更出現一連串「抽水」貼圖,例如用罐頭刀開可樂,連「香港警察」專頁都加入「抽水」,貼出「啤酒開唔到,揸車無煩惱」嘲笑相關報道。
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1985208/即時-港聞-專欄-港台-罐頭-報道引發的新仇舊恨

附件

Opera 快照_2021-03-07_154708_hd.stheadline.com.png(932.34 KB)

Opera 快照_2021-03-07_154708_hd.stheadline.com.png

DQ皇CY689票就是帥
引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-7 03:47 PM 發表
斷章取義
又攞呢單新聞嚟抹黑
煽動反政府

港府日前在油麻地新填地街「封區」檢測,港台一個瑣碎報道卻 ...

面對網上惡搞及質疑,港台管理層作出反擊,出聲明指有人對港台新聞作出「抹黑指控」,港台對此作出「嚴厲譴責」,又指港台報道屬「事實陳述」,強調該台報道一直尊重事實,「不偏不倚作中肯報道」。可是,作出相似報道、刊登相似照片的《南華早報》卻發聲明,表示有關「誤導性」照片由油尖旺區議員提供,該報已撤回照片,並對疏忽表示歉意

港台的聲明昨天引起更強烈的反擊,吳秋北昨天在網上發文,指「港台的聲明很精采,教育了我們何為港台報道下的『尊重事實,不偏不倚』。管中窺豹,可見一斑。港台這聲明實是拆了自己的台,怕是心虛,亂了陣腳。看來港台是鐵心『不偏不倚』的偏向了!」前特首梁振英更在網上將「香港電台 RTHK」字樣倒轉,以作嘲諷。至於記協則為港台「助拳」,指「有人利用內容爭議攻擊傳媒,甚至質疑報道含政治動機,行為不負責任及罔顧事實。」

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-7 03:47 PM 發表
斷章取義
又攞呢單新聞嚟抹黑
煽動反政府

港府日前在油麻地新填地街「封區」檢測,港台一個瑣碎報道卻 ...
傷港電台有啲壞腦妓者,
同毒果嘅黑妓一樣咁扒街。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-3-7 03:52 PM 發表

傷港電台有啲壞腦妓者,
同毒果嘅黑妓一樣咁扒街。
四合一日真係好愚蠢
我哋都唔記得呢單嘢
又畀我哋反擊

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-7 04:22 PM 發表

四合一日真係好愚蠢
我哋都唔記得呢單嘢
又畀我哋反擊
畀啲題材我哋 還擊

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-7 04:22 PM 發表

四合一日真係好愚蠢
我哋都唔記得呢單嘢
又畀我哋反擊
條傻西影子多撚到...
連自己出過乜衰過乜,
都全部唔記得!

引用:
原帖由 moyy 於 7-3-2021 05:04 PM 發表

條傻西影子多撚到...
連自己出過乜衰過乜,
都全部唔記得!
咁咪即係捉蟲入忽忽

引用:
原帖由 嚴小小 於 2021-3-7 05:30 PM 發表

咁咪即係捉蟲入忽忽
呢個傻仔4 in1 趁住人哋食飯時間 就入嚟 抹黑煽動仇警

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-7 06:21 PM 發表

去食狗罐頭啦,乃美狗

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2021-3-7 06:21 PM 發表

隻四 in1掛住抹黑...
又唔使食飯囉刁下佢!

引用:
原帖由 moyy 於 2021-3-7 08:27 PM 發表

隻四 in1掛住抹黑...
又唔使食飯囉刁下佢!
佢以為人哋唔得閒 就可以搏命抹黑 煽動仇警

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 7-3-2021 09:10 PM 發表

四合一都白9痴,放假釘佢倉

引用:
原帖由 689調轉又係689 於 2021-3-7 09:10 PM 發表

夾鳩硬嚟抹黑,
係人都睇唔過眼啦。

引用:
原帖由 moyy 於 2021-3-8 02:50 PM 發表

夾鳩硬嚟抹黑,
係人都睇唔過眼啦。
四合一出同樣嘅題目
博人哋 插佢

引用:
原帖由 生果轉貼圓 於 2021-3-8 08:45 PM 發表

四合一出同樣嘅題目
博人哋 插佢
亂柒咁嚟...
板板都被人插到反晒眼。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]