• 瀏覽: 24,150
  • 回覆: 575
  • 追帖: 1
+14
全國人大前常委、立法會前主席范徐麗泰接受內地傳媒專訪時表示,「一國兩制」中的「兩制」,她認為是經濟制度、金融開放的制度,而不是政治制度。因為要改變政治制度,需要經全國人大常委會通過或者備案才能實施。 范徐麗泰談及人大審議有關完善本港選舉制度的決定議案時表示,目前香港的趨勢已經偏離《基本法》的原意,因...

今日先知原來唔包政治制度

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1579217-20210307.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-3-7 02:06 PM 發表
全國人大前常委、立法會前主席范徐麗泰接受內地傳媒專訪時表示,「一國兩制」中的「兩制」,她認為是經濟制度、金融開放的制度,而不是政治制度。因為要改變政治制度,需要經全國人大常委會通過或者備案才能實施。 范徐麗泰談及人大審議有關完善本港選舉制度的決定議案時表示,目前香港的趨勢已經偏離《基本法》的原意,因...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1579217_1_L_20210307125245.jpg
其實97年前既人都知「一國兩制」意思是香港可以保留資本主義制度,政治制度呢,97前都不是民主制度,
香港從來無民主制度。
李柱銘都明白架,只是新一代青年以為可以改。
香港只是高度自治,非完全自治,點可能政治上話事,脫離宗主國。鄧老堅持解放軍駐港就是清楚具體的表明。

資本主義制度跟民主制度最適配,共產主義制度跟極權制度最適配.前者靠市場經濟的價格決定供需,後者靠中央計劃經濟的指令決定供需.

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-3-7 02:06 PM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1579217_1_L_20210307125245.jpg
回歸二十年先講

「一國兩制」中的「兩制」,其實係指電制

基本法本身就是一個笑話

引用:
原帖由 D9L 於 2021-3-7 03:01 PM 發表

回歸二十年先講

「一國兩制」中的「兩制」,其實係指電制
香港啲人越嚟越唔清楚,而家咪講清楚囉,等大家專心工作唔好浪費時間去幻想

而家有國安大法, 洗西同香港人講咁多廢話咩, 

夠膽再上街咩.   一國一制你都無聲出啦, 香港佬 . 

引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-3-7 03:14 PM 發表

香港啲人越嚟越唔清楚,而家咪講清楚囉,等大家專心工作唔好浪費時間去幻想
被人洗壞腦無得返轉頭㗎啦,佢哋一世都會覺得自己啱。

喺—國底下,係指香港行番資本主義制度,國內行社會主義制度嘛!

引用:
原帖由 richardli008 於 2021-3-7 03:16 PM 發表

被人洗壞腦無得返轉頭㗎啦,佢哋一世都會覺得自己啱。
政治係現實既,係講實力既,佢地又無,以為謂謂謂講得大聲加多幾句粗口就係真理,你爭取越多,其實得到既嘢就會越少,佢同阿爺玩群衆動運,真係收得皮

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-3-7 03:16 PM 發表
而家有國安大法, 洗西同香港人講咁多廢話咩, 

夠膽再上街咩.   一國一制你都無聲出啦, 香港佬 . 
根本係班犯狗整衰自己啫!好端端的生活,被班美汪汪搞亂香港!

引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-3-7 03:20 PM 發表

政治係現實既,係講實力既,佢地又無,以為謂謂謂講得大聲加多幾句粗口就係真理,你爭取越多,其實得到既嘢就會越少,佢同阿爺玩群衆動運,真係收得皮
最白痴真係以為外國真心為佢地

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-3-7 03:19 PM 發表
喺—國底下,係指香港行番資本主義制度,國內行社會主義制度嘛!
呢個表述好原汁原味。

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]