• 瀏覽: 24,209
  • 回覆: 575
  • 追帖: 1
+14
引用:
原帖由 D9L 於 2021-3-7 03:01 PM 發表

回歸二十年先講

「一國兩制」中的「兩制」,其實係指電制
多謝戴妖明刀明槍攪攬炒十步曲

攪到跳制

其實,我一早已經講咗香港逐漸會同深圳無分別,即是經濟特區,現在還有些少差別係深圳還是中共黨委領導,香港黨委係中聯辦代理,仲同港府保持些少距離,不過遲吓中聯辦勢必公開直接領導港府。

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-3-7 04:59 PM 發表

香港有獨立司法權,咁國安法就唔以送人返大陸審啦。人喺香港犯罪,喺香港拉,又可以送返大陸審,好明顯有國違返基本法啦。
國安法係講緊國家。唔單止係香港嘅事。
危害到國家,如果涉及外交,按基本法,國家就有權介入。

引用:
原帖由 ggggkin 於 2021-3-7 17:09 發表
我仲記得, 當年回歸廣告, 影住條河

謗白就: 一個兩制..........河水不犯井水............

家陣就河井溝埋一齊, 完全係瀨尿牛丸
"家陣就河井溝埋一齊"

係河已淹沒咗個井呀

引用:
原帖由 D9L 於 2021-3-7 03:01 PM 發表

回歸二十年先講

「一國兩制」中的「兩制」,其實係指電制
用咗二十年都理解唔到,仲妻別人話返個解釋你聽,香港人真係好有問題

係你制
我唔制呀

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-3-7 02:06 PM 發表
全國人大前常委、立法會前主席范徐麗泰接受內地傳媒專訪時表示,「一國兩制」中的「兩制」,她認為是經濟制度、金融開放的制度,而不是政治制度。因為要改變政治制度,需要經全國人大常委會通過或者備案才能實施。 范徐麗泰談及人大審議有關完善本港選舉制度的決定議案時表示,目前香港的趨勢已經偏離《基本法》的原意,因...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1579217_1_L_20210307125245.jpg
吓,原來有咁多香港人唔知兩制就係指中國大陸嘅有中國特色的社會主義制度同西方嘅資本主義制度呀。
怪唔得有咁多香港人只係成日講乜嘢民主自由,當更改選舉制度就話一國兩制已死,根本就係俾啲政棍呃咗都唔知。
點解回歸之後會有一國兩制,就係因為一直以來香港都係奉行資本主義,如果回歸即實行大陸嘅社會主義制度,原來在香港嘅資本家就會好害怕而撤資,令香港嘅繁榮迅即消失。
我以為好多香港人同我都一樣係明白兩制係指這個,卻原來有咁多人已經被洗腦到乜都唔知。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-3-7 17:10 發表
其實,我一早已經講咗香港逐漸會同深圳無分別,即是經濟特區,現在還有些少差別係深圳還是中共黨委領導,香港黨委係中聯辦代理,仲同港府保持些少距離,不過遲吓中聯辦勢必公開直接領導港府。
其實N年前已講, 「同城化」、「一小時生活圈」、「珠三角經濟帶」。 e+直頭係「粵港澳大灣區」

駛L講咁多,香港永遠係中國一部分,唔認同嘅,想反中亂港嘅,請你離開香港!

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-3-7 05:08 PM 發表
起碼10年前大陸果邊已經話,一國同兩制唔係並列關係,係一國大於兩制,兩制建基於一國的基礎上
係國家批准下的兩制,隨時可以取消

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-3-7 02:06 PM 發表
全國人大前常委、立法會前主席范徐麗泰接受內地傳媒專訪時表示,「一國兩制」中的「兩制」,她認為是經濟制度、金融開放的制度,而不是政治制度。因為要改變政治制度,需要經全國人大常委會通過或者備案才能實施。 范徐麗泰談及人大審議有關完善本港選舉制度的決定議案時表示,目前香港的趨勢已經偏離《基本法》的原意,因...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1579217_1_L_20210307125245.jpg
搞咩呀!

怪只怪中央過去二十年過度縱容香港班漢奸搞風搞雨
宜家唯有強硬幹涉,話俾黃X知哩塊土地上究竟邊個系莊邊個系閑

引用:
原帖由 ggggkin 於 2021-3-7 05:09 PM 發表
我仲記得, 當年回歸廣告, 影住條河

謗白就: 一個兩制..........河水不犯井水............

家陣就河井溝埋一齊, 完全係瀨尿牛丸
你真係笑死人咩,唔通香港已經跟大陸一樣,行緊社會主義制度而唔再係資本主義嘅自由市場經濟?
如果你連一國兩制都唔知係咁嘅意思,仲妄想以為自己可以奪權搞港獨,那就真係自取其辱了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]