• 瀏覽: 24,182
  • 回覆: 575
  • 追帖: 1
+14
做咁多野為左份糧支姐,玩大左連份糧都無埋就真on9,美國佬想攪冧中國香港經濟,比你班人小小狗糧就開心到以為可以當家作主,坐完十碌廿碌出得番黎一國一制,台灣都可能已經統一埋。

引用:
原帖由 team123456 於 2021-3-7 03:24 PM 發表

最白痴真係以為外國真心為佢地
以為一個在全世界殺人搶掠,連對自己國民都有大量搶殺和監禁的國家,出錢出力干預香港,是為了對香港人好,這些幼稚思想難怪會被稱為腦殘白痴

引用:
原帖由 form5 於 2021-3-7 03:10 PM 發表
基本法本身就是一個笑話
絕對正確,這個笑話是真香港人演繹出來的

支持

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-3-7 03:45 PM 發表

人治社會係咁㗎啦
人治社會,35+就唔使審,直接終生監禁啦!

一國唔發威
兩制立立亂!

附件

Screenshot_20201105_084232_com.news.on.jpg(139.67 KB)

Screenshot_20201105_084230_com.news.on.jpg(140.95 KB)

Screenshot_20201105_084239_com.news.on.jpg(118.22 KB)

Screenshot_20201105_084555_com.tencent.mm.jpg(27.56 KB)

一直以來都是講資本主義和社會主義兩個制度,係唔知幾時被人洗腦式講到有如兩國論咁。

引用:
原帖由 FENFAY 於 2021-3-7 02:15 PM 發表
資本主義制度跟民主制度最適配,共產主義制度跟極權制度最適配.前者靠市場經濟的價格決定供需,後者靠中央計劃經濟的指令決定供需.
事實所謂嘅自由經濟 可能已經落後啦
造成土地兼併貧富懸殊

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-7 04:27 PM 發表

原句係:

全國人民代表大會授權香港特別行政區依照本法的規定實行高度自治,享有行政管理權、立法權、獨立的司法權和終審權。

香港特別行政區不實行社會主義制度和政策,保持原有的資本主義制度和生活方式,五十年不變。

所以高度自治只係行政管理、立法、獨立的司法和終審。高度自治亦不等於完全自治。
香港有獨立司法權,咁國安法就唔以送人返大陸審啦。人喺香港犯罪,喺香港拉,又可以送返大陸審,好明顯有國違返基本法啦。

引用:
原帖由 stocky1010 於 2021-3-7 03:49 PM 發表
一針見血,她說出兩制的重點!!!
咁多年都係咁解,係D反中L故意曲解

引用:
原帖由 FENFAY 於 2021-3-7 02:15 PM 發表
資本主義制度跟民主制度最適配,共產主義制度跟極權制度最適配.前者靠市場經濟的價格決定供需,後者靠中央計劃經濟的指令決定供需.
政治的「自由民主制度」,
類同
經濟的「共產主義制度」。

這2個 制度思維,也是烏托邦主義,
崇拜  最大程度上的「人人平等」,
經濟上的人人平等,即 共產;
政治上的人人平等,即 民主。

崇拜 民主政治,同時 貶斥 經濟共產 的人,根本就是 精神錯亂!

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-3-7 04:59 PM 發表

香港有獨立司法權,咁國安法就唔以送人返大陸審啦。人喺香港犯罪,喺香港拉,又可以送返大陸審,好明顯有國違返基本法啦。
你放心,你唔夠資格送上去審

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-3-7 02:06 PM 發表
全國人大前常委、立法會前主席范徐麗泰接受內地傳媒專訪時表示,「一國兩制」中的「兩制」,她認為是經濟制度、金融開放的制度,而不是政治制度。因為要改變政治制度,需要經全國人大常委會通過或者備案才能實施。 范徐麗泰談及人大審議有關完善本港選舉制度的決定議案時表示,目前香港的趨勢已經偏離《基本法》的原意,因...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1579217_1_L_20210307125245.jpg
兩制啫,冇話兩制要完全唔同架嘛,唔通人地食飯痾屎,你硬係要食屎痾飯先叫兩制嗎

起碼10年前大陸果邊已經話,一國同兩制唔係並列關係,係一國大於兩制,兩制建基於一國的基礎上

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]