• 瀏覽: 24,228
  • 回覆: 575
  • 追帖: 1
+14
引用:
原帖由 D9L 於 2021-3-7 15:01 發表

回歸二十年先講

「一國兩制」中的「兩制」,其實係指電制
兩制係: 一個 制, 一個 唔制

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-3-7 15:09 發表
真係任佢講
人治社會係咁㗎啦

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-3-7 02:09 PM 發表

其實97年前既人都知「一國兩制」意思是香港可以保留資本主義制度,政治制度呢,97前都不是民主制度,
香港從來無民主制度。
李柱銘都明白架,只是新一代青年以為可以改。
香港只是高度自治,非完全自治,點可能政治上話事,脫離宗主國。鄧老堅持解放軍駐港就是清楚具體的表明。
曬九氣,基本法是人大制定,人大制定憲法、基本法,想修改就修改,點到你班騎墻派説三道四

引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-3-7 03:14 PM 發表

香港啲人越嚟越唔清楚,而家咪講清楚囉,等大家專心工作唔好浪費時間去幻想
吾賣國,攪港毒,應該吾會出事!

引用:
原帖由 FENFAY 於 2021-3-7 14:15 發表
資本主義制度跟民主制度最適配,共產主義制度跟極權制度最適配.前者靠市場經濟的價格決定供需,後者靠中央計劃經濟的指令決定供需.
國家資本主義 vs 自由民主資本主義

一針見血,她說出兩制的重點!!!

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-3-7 03:45 PM 發表

人治社會係咁㗎啦
呢句最岩,香港人走得好走,台灣人緊持到底。

被毒果洗腦,以為乜都應份

本身阿爺比好多自由度比你地, 

但你地係都要多D要多D, 永遠唔夠, 再要多D, 再唔比多D我就攬炒, 玉石俱焚, 

咁咪比你地試下攬炒俱焚之下係咩滋味, 

好唔好味呀??おいしい?

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-3-7 03:49 PM 發表

呢句最岩,香港人走得好走,台灣人緊持到底。
披住聞主之皮, 實則人治,

連健康無毒既豬肉都食唔到囉

引用:
原帖由 kenyu4190 於 2021-3-7 03:46 PM 發表

吾賣國,攪港毒,應該吾會出事!
我地明丫,但有被害妄想既曱甴們唔明

引用:
原帖由 D9L 於 2021-3-7 03:01 PM 發表

回歸二十年先講

「一國兩制」中的「兩制」,其實係指電制
二十年前大家都清楚一國兩制的意思,只是有人不停用歪曲的意思做宣傳和教導年輕人,現在范徐麗泰只是重新再講當年大家對一國兩制的共識

引用:
原帖由 form5 於 2021-3-7 03:10 PM 發表
基本法本身就是一個笑話
你可以當基本法是笑話,但香港人活在這個笑話中會繁榮安穩,活在暴亂和汽油彈中就只有恐怖和悲哀

引用:
原帖由 匯豐銀行 於 2021-3-7 03:44 PM 發表
無記錯成句應該系:一國兩制,高度自治。不過唔知點解“高度”呢兩個字,越來越多人唔記得或者睇唔到
原句係:

全國人民代表大會授權香港特別行政區依照本法的規定實行高度自治,享有行政管理權、立法權、獨立的司法權和終審權。

香港特別行政區不實行社會主義制度和政策,保持原有的資本主義制度和生活方式,五十年不變。

所以高度自治只係行政管理、立法、獨立的司法和終審。高度自治亦不等於完全自治。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]