• 瀏覽: 1,604
  • 回覆: 32
北京出手改革香港政制,今年人大會議將審議《完善香港特別行政區選舉制度的決定(草案)》,消息指立法會議席將大增至90席,並新增選委會界別;全

北京出手改革香港政制,今年人大會議將審議《完善香港特別行政區選舉制度的決定(草案)》,消息指立法會議席將大增至90席,並新增選委會界別;全國人大常委會副委員長王辰日前指,將賦予選委會選舉產生較大比例的立法會議員。
基本法委員會前副主任梁愛詩今日(7日)表示,相信選委會界別議席比地區直選、功能界別多,「例如分區直選是20席,功能組別是30席,那它(選委會)便是40席。」
她指改組後的選委會將有更廣泛代表性,舉例指可加入婦聯、青聯、工商聯等團體代表,但恐怕今年9月未必來得及組成新的選委會,暗示立法會選舉或需再度押後。

確實是唔怪得中央,原因是俾香港我們自己搞,卻搞得反中央反中國,俾我們自己搞政改不珍惜,抵死。地球上冇個地方會俾反自己的勢力存在。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/595911/梁愛詩-立法會新增選委議席比例最高或佔40席-超直選及功能界別

如果政治凌駕民生,國際都市只係掛名👎👎👎,改革選舉制度,目的想有能人帶港人搵食🙏🙏🙏

20,30,40
但一會兩局到時點分

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-3-7 01:13 PM 發表
搞咁多嘢做乜?直接委任仲好
直接打200幻曱甴不是更好嗎?

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-3-7 01:13 PM 發表
的確,派個有料嫡系嚟香港搞精準扶貧,唔洗買地產霸權黃黑政棍怕,香港問題一嘢KO

破壞王當然要out,舉手機器亦唔好得幾多。改革仲有好多,首先要大幅減立法會議員人工,引入出席率規定,評核議員對議案認識...

洛主任唔係黎香港請食飯

引用:
原帖由 monleegar 於 2021-3-7 02:08 PM 發表
如果政治凌駕民生,國際都市只係掛名👎👎👎,改革選舉制度,目的想有能人帶港人搵食🙏🙏🙏
香港已經進入萬劫不復地步😩

曱甴王玩唔到大包圍了

支持選舉改革防止外國干預香港政制

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-3-7 02:58 PM 發表

都唔知止唔止
到而家仲信有2 百萬出黎遊行我好懷疑佢係智商

引用:
你講啱咗一半,一半唔啱,參選人仲要經資格審查,咁即候選人佔九成九係建制自己,不過建制中人個個都爭住參選,得我一個唔爭,所以又要經過選舉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]