• 瀏覽: 1,013
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
並非香港年輕人之錯:
香港教育出咗根本性問題,從八十年代中英談判開始,英國人自知冇得留抵繼續殖民香港之後,己經全盤計劃咗撤離方案,將教育灌輸青少年由家庭開始反叛父母,踩低中式文化儒家思想開始。到中學教育爭自由反憲制,無需尊師敬長。大學則以所謂嘅民主自由參政,並以激烈犯法等手段抗拒甚至推翻現有體制為光榮,為年輕一代人樹立負面榜樣,灌輸錯誤人生觀,引入普選將投票年齡降至啱啱中學畢業沒有任何社會經歷嘅18歲青少年,年輕人僅憑熱愛香港抗拒外來事物嘅一腔熱情,但人生經歷不足容易被人煽動利用,而英國人想利用所謂嘅普選從而搞亂香港,讓市民錯覺英治時期先係最好。並且以民主為名奪取香港管制權從而再次暗中操控香港,成套計劃由1984年中英聲明到2019年黑恐暴動差不多三十幾年左右啱啱係香港年輕一代人嘅輝煌歲月就咁被英國人利用咗,英國彭定康之流嘅政治人物先係香港之亂最大嘅罪魁禍首

不只年青人
不少中老年人
也是恐共抗中

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-3-7 09:51 發表
不只年青人
不少中老年人
也是恐共抗中
你講得啱,誰人背後冇人說誰人背後不說人,任何一個政權任何一個政黨都會有人反對,但要用人民嘅生活現狀來衡量,用事實證明。

引用:
原帖由 平常的人 於 2021-3-7 09:58 AM 發表

你講得啱,誰人背後冇人說誰人背後不說人,任何一個政權任何一個政黨都會有人反對,但要用人民嘅生活現狀來衡量,用事實證明。
講人民生活現狀嗎

咁話97前生活美好過依家的,就更加笑話.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-3-7 10:01 發表

講人民生活現狀嗎

咁話97前生活美好過依家的,就更加笑話.
你覺得你依家生活不如意嗎?你覺得你不如九七年前咩正如上文所講你冇錯係洗腦結果,希望可以好返,自己嘅路自己行,祝福你!

恐共、仇共思想喺六四事件滲入校園。當年香港接收一面倒嘅天安門大屠殺。香港媒體,雖然已撤離天安門,更用非常血腥嘅坦克壓死學生,27軍食迷幻藥後向學生子彈橫飛,血洗天安門嘅描述。
呢啲畫面從未喺電視出現過,但卻深入民心。
唔講後來亞視將西班牙學生有序撤離天安門,香港有好多人隨住中國經濟慢慢攪上嚟,已將事件淡化。但大學仲係不斷將血洗天安門“薪火相傳”,當然加上支聯會大力推動。大學一代傳一代,慢慢就將恐共、仇共嘅心態殖入好多年輕人心中。年輕人亦已冇“鄉下”、呢個概念,再加上有政黨以反共作為吸票,近來又大把網媒誇大國內發生事件。對於從未嚟內地生活過,體驗過嘅人就好易接納恐共、仇共。。

所謂六四只係一個人為故事

有些人為故事並非事件發生嘅全部

引用:
原帖由 平常的人 於 2021-3-7 12:01 發表
有些人為故事並非事件發生嘅全部
咁點解美國肺炎會死咁多人?

英治時代已經開始洗腦教育,回歸後中央給予香港太大自由度,外部勢力變本加厲,加上傳媒推波助瀾,香港年輕人無不中毒,連中國人身份也不認同,錯的確不單是年輕人之錯,但年輕人自己沒有分析能力,又剛愎自用,狂妄自大,豈能沒有點錯

引用:
原帖由 平常的人 於 2021-3-7 09:24 AM 發表
並非香港年輕人之錯:
香港教育出咗根本性問題,八十年代中英談判開始英國人自知冇得留抵繼續殖民香港之後,己經全盤計劃咗撤離方案,將教育灌輸青少年由家庭開始反叛父母嘅儒家教育踩低中式文化開始,到中學教育爭自由反憲制無需尊師敬長,大學則以所謂嘅民主自由參政並以激烈犯法等手段抗拒甚至推翻現有體制為光榮為年輕一代人樹立負面榜樣,灌輸錯誤人生觀,引入普選將投票年齡降至啱啱中學畢業嘅18歲,年輕人僅憑熱愛香港抗 ...
你老嘢死得太遲, 阻住世界發展

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-3-9 20:01 發表

你老嘢死得太遲, 阻住世界發展
老嘢死得太遲係因為想讓位俾你

主題標籤 #彭定康
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]