• 瀏覽: 3,401
  • 回覆: 26
我覺得美國對香港都是說良心話。
中國的確好專制,獨裁,霸道,而且過份敏感。以為美國一直在干預,其實她只是幫香港人發聲者。
美國的良心說話其實好代表真正香港人意見。
其實現在根本冇人敢睇唔起中國,中國是個生產國。
但中國呢幾年真的變得過份敏感,敏感到要用霸權及一國方式去管治香港。對所有言詞都好敏感,對所有反抗都好敏感,甚至要以霸權方式去回應。以為都是在反中國。根本不是。

香港從來是個喜歡自由反抗,不愛受約束束縛的地方。同埋,香港人只是希望有人拯救自己。並不會亦不可能推翻到大國。
成班議員都寧願離場辭職走人,代表什麼? 仲可能攪亂議會咩? 如果係要攪亂議會,他們不會辭職啦!! 議員對香港政施不滿,民生社會不滿,到極點,才反抗議會,到現在死晒心離場辭職。你們中國仍不願意放過班議員及香港人,要置諸別人死地,滅人九族。

你們中國為什麼不願意改變自己欺凌管治風格及文化? 一直都徘徊在中國歷史書的斬頭式 封建古舊皇帝式管治? 你們中國為什麼不可以溫柔弱勢一些? 回到像溫家寶時代?

我覺得溫家寶比現在的好得多,當時溫家寶年代我雖然都只是學生,但都感到溫家寶作風好好多。並沒有像現在般的領導人這麽恐怖欺凌。通識科要管(講真,通識科關乜事),立法會要管,宣誓要管,議員資格又要管,偷渡放棄香港的要管,做報館的,你們中國都不肯放過。

立法會議會是香港特首施政(民生社會)有問題10多年沒有改善,議員在立法會才變得這麽極端及才這樣做。並不是要推翻大國。根本是沒可能亦不會這樣做。為什麼不肯放過班立法會議員,不放過立法會議會??

通識科又要管,立法會你又要管。為什麼要欺迫香港??! 香港人做錯什麼? 樓屋租屋貴,環境唔好,唔見你管?? 樓租貴環境差渠管爛壞你又攪唔店,大陸新移民落黎香港霸佔搶奪福利資源你又唔去管,攪唔店。點解呢d你就唔管??
係要管反對反抗聲音??? 任何反對反抗聲音都是香港人低下階層的意見!!

香港人及議會變得這麽極端都是因為特首無能!!! 並不是要做違反國家安全的事!!!

冇人點醒你,我就好心提下你。

香港係中國人嘅香港,吾係香港人嘅香港。

香港由2020年前的中美共治的荒謬,
回歸本源,成為中國香港。
經歷了23年的亂象。

引用:
原帖由 artumfa 於 2021-3-7 03:05 AM 發表
中國的確好專制,獨裁,霸道,而且過份敏感。以為美國一直在干預,其實她只是幫香港人發聲者。
但中國呢幾年真的變得過份敏感,敏感到要用霸權及一國方式去管治香港。對所有言詞都好敏感,對所有反抗都好敏感,甚至要以霸權方式去回應。以為都是在反中國。根本不是。

香港從來是個喜歡自由反抗, ...
美國當然係壞心!
你既問題可以分兩面睇,一面係香港自身、另一面係國際局勢
我先講香港,以後另一個post講國際

香港政府無能,應該係大部分市民既感覺,不分顏色
但政府無能既原因呢? 大家看法是不同的
你已經講左攬炒派既睇法,我來說說建港派看法

舉個例,你有個項目交畀下屬去做,但唔畀錢、唔畀權,然後佢做得唔好就屌9佢,咁係乜野道理?
回到政府施政,就係你地所嚮往既攬炒派、黑記毒媒、地產黨、NGO、黃法官、甚至外國政權干涉,一直阻礙施政
又要馬兒好、又要馬兒不吃草,形容你地就岩啦!

回到例子,你要下屬辦好事,首先就係畀足夠既資源放手畀佢去做,同時要提供配合支援
本地政策層面都一樣,你放手畀政府去做,佢辦得唔好係抵屌,但香港回歸後從來都冇咁既環境,而且變本加厲形成惡性循環
你地e班係又屌唔係又屌既攬炒派,實際上就係用心險惡,一心借阻撓施政去打擊政府威信,繼而奪取政權

香港真正問題係解決民生議題,但已經被操作成反中亂港
大量市民被洗腦成仇中反中,甚至已經失智到要攬炒自己幫外國打擊中國發展
好明顯係病入膏肓,已經到左臨界點;中央再唔出手救香港,幾百萬香港人真係要陪攬炒派去死
今次中央出手救香港,可以令香港回到正軌,集中精力在民生議題,而唔係日日搞政治鬥爭

香港累積問題太多了,特別係房屋問題,排除攬炒派後畀政府10-15年,如果一樣無能再屌
但幾時可以真正排除攬炒派呢?就算在立法會排除,仍然有好多勢力阻礙,特別係黃法官、地產黨、黑記毒媒...
需要一步一步去處理,大概到2040才能看到成果

最後,香港係中國既香港,唔滿意就走,冇人留你地
如果有人冥橫不靈堅持攬炒,等住承受正義制裁吧!

講咁多真係嘥氣, 樓主好似故意完全忽略左2019年發生緊咩事 。呢班契弟由第一日選擇咗企喺暴力港獨嗰邊開始,就已經冇得返轉頭。 而家唔好喺度扮可憐。 成班人係咁叫攬炒,而家唔係心想事成喇咩?

引用:
原帖由 artumfa 於 2021-3-7 03:05 AM 發表

香港並非從來喜歡自由反抗
只是從來喜歡跟隨西方果套包裝得十分美好的所謂“ 民主自由人權公義”

面對一班無視一國存在,公然大喊港獨,宣揚港獨的英美走狗,破壞社會秩序的黑暴,阿爺都已經忍左你哋一年.

美國講涼芯,笑死人

樓主這種人真是莫名其妙
光是看標題就知道
這個社會真有存著這種蠢人
美國有良心? 天大笑話
緬甸現在什麼狀況?
人道人權普世價值,點解仲停留係譴責
出兵啦,講海珊係暴君,咁就可以滅人地政權
查唔到大型毀滅武器,改口話解放伊拉克人民
咁仲唔去解放緬甸
沙國王儲主謀殺美國媒體特約記者
證據都出黎,侵侵在位時偏幫沙國
而家換左拜登做總統,仲唔制裁嚴懲主謀?
仲有,邊個係中東打完呢個國家又打另一個國家
搞到一堆中東難民,結果全部逃難去歐洲
認為美國人會說良心話,真係腦袋裝屎

樓主到時死咗都唔知咩事

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-3-7 09:27 AM 發表
講咁多真係嘥氣, 樓主好似故意完全忽略左2019年發生緊咩事 。呢班契弟由第一日選擇咗企喺暴力港獨嗰邊開始,就已經冇得返轉頭。 而家唔好喺度扮可憐。 成班人係咁叫攬炒,而家唔係心想事成喇咩?
宜家係民主派自己內部進行攬炒!

黃人同意嗎?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-3-7 12:44 PM 發表
樓主這種人真是莫名其妙
光是看標題就知道
這個社會真有存著這種蠢人
美國有良心? 天大笑話
緬甸現在什麼狀況?
人道人權普世價值,點解仲停留係譴責
出兵啦,講海珊係暴君,咁就可以滅人地政權
查唔到大型毀滅武器,改口話解放伊拉克人民
咁仲唔去解放緬甸
沙國王儲主謀殺美國媒體特約記者
證據都出黎,侵侵在位時偏幫沙國
而家換左拜登做總統,仲唔制裁嚴懲主謀?
仲有,邊個係中東打完呢 ...
樓主去中東當街大聲同人講美國係良心國家,分分鐘俾人打L死有之

美國英國 合謀在 敘利亞 搞白頭盔演戲
做假
故意誤導民眾
讓民眾仇恨政府
支持美英軍事打擊  敘利亞

這就是 香港毒媒 毒記 黃色文宣現在也在做的事情

中央不處理
才怪!!
你明知道香港這些都是美英代理人
你還說它們是良心
哈哈哈
那也說明你良心是壞的  

講得出尼啲嘢,個人都吾方正常啦 ,一系去青山或者小欖,再吾係去英美啦

樓主已經冇得救,人蠢真係冇薬醫。難得樓主蠢到加零一。

引用:
原帖由 artumfa 於 2021-3-7 03:05 發表

你睇唔到香港黑暴,還是忙得一乾二淨?

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]