• 瀏覽: 1,665
  • 回覆: 17
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-3-6 03:30 PM 發表
香港都係最受歡迎的人做特首!
最受鵝頸橋神婆歡迎的特首!
西方體制祟尚演講,講得好勝過一切
中國體制更重視能力,具備好政績更重要

回到題目,外國當選人不代表受歡迎,一來只係部分人有投票,二來係只受部分投票既人歡迎,最慘既係往往都係兩個爛橙當中揀一個,談不上受歡迎啊~

Donald Trump make America great again

最受歡迎代表最好最有能力最適合?咁不如四大天王輪流做特首啦。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-3-6 03:30 PM 發表
香港都係最受歡迎的人做特首!
最受鵝頸橋神婆歡迎的特首!
古希臘哲學家打過一個比喻:“一個人(政府)生病了,他有2個選擇
(1)去找個專業人士(醫生)看病
(2)去廣場上大叫誰願意幫我看病,有三個人願意,一個鐵匠,一個鞋匠,一個肉販,
    病人拿不定主意,就叫在廣場上的人投票,高票者當選。(這就是民主)

民主只負責防止權力腐敗,就是我不信任你作為人的自私自利
所以要制衡你的權力

民主沒說要選出能人,賢人,智者

最受歡迎的定義?
以今屆美國大選為例
全美國人口三億多
投票率六成五
拜登得票八千萬
特朗票得票七千三百萬
以實際數字計算
拜登係因為選舉制度勝出做總統
並不代表佢最受歡迎
如果以上一屆睇,投票率仲低只有五成幾
希拉里普選得票仲多過侵侵
結果侵侵贏選舉人票做總統

樓主無知到令人可笑
邊個同你講最受歡迎一定做到市長
選舉贏一票就算贏
唔投票大多數人仲唔計入其中

最受歡迎的人,即只要令到人喜歡佢,或者無對手咁唔受歡迎就得啦。賣廣告好重要,唔使有政績,電影明星咩都無做過但都可以做市長。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-3-6 09:41 PM 發表

唔好混淆視聽!
選歌星大家會選聲色藝俱全的!

同樣,打小人,人哋都有自己喜歡的候選人!
又唔見黎明古天樂上鵝頸橋榜!
你又錯啦,如果美國人都喜歡打小人,咁拜登都一樣會上到鵝頸橋榜。
仲有喎,選歌星以前就會選真才實料真係唱得好歌嘅歌星。
但就係因為由一般歌迷去選,所以歌藝變成次要,只有色藝而沒有聲了。
你又一次指出咗選舉唔係選到最有才能的人,只是選到所謂最受歡迎的人,而所謂最受歡迎,其實咪又係由唱片公司捧出來而已。就好似選舉一樣,都係吹捧出嚟,根本就唔係真正有才能,最後還不是搞到一無事處。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-3-6 09:41 PM 發表

唔好混淆視聽!
選歌星大家會選聲色藝俱全的!

同樣,打小人,人哋都有自己喜歡的候選人!
又唔見黎明古天樂上鵝頸橋榜!
所以烏克蘭選咗個在電視劇中扮演總統的人來當真總統。

民主自由好比糖衣毒藥.
選舉制不如透過由下到中到上各階層有表現, 有政續的選拔制.
即而家行緊的.

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-7 01:03 AM 發表

所以烏克蘭選咗個在電視劇中扮演總統的人來當真總統。
香港都有「劉德華」被視為民間特首,劉德華極受歡迎,好想選佢做特首。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]