• 瀏覽: 11,452
  • 回覆: 231
【明報專訊】中央連日強調「愛國者治港」,亦常高舉中共前領導人鄧小平言論,民主黨前主席李永達稱,當年鄧小平稱共產黨可批評、言論不構成不愛國,但現時已非如此。民主黨前黨鞭司徒華一生反共,但無人質疑其愛國心,被問到今日香港,華叔可否躋身「愛國者」之列?李永達慨嘆,華叔只愛國家的土地、人民、文化,現在氣氛下,亦可能不被視為愛國者。

其實他由頭到尾也沒有愛過國,係以前好多人誤解愛國定義至話他愛國。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20210306/s00001/1614969319969/「現時氣氛下-司徒華恐非愛國者」

日 月 報抹黑華叔轉移視線

要衰到搬華叔出嚟?

引用:
原帖由 ppkokki 於 2021-3-6 03:24 PM 發表
日 月 報抹黑華叔轉移視線
冇抹黑。成立支聯會是愛國嗎?

冥報妓者有冇去搵華叔證實下,冇就唔好9 up

華叔支持2012政改,反對五區公投,係不折不扣愛國者。如果華叔長幾年命,民主黨唔駛搞成咁。

果陣西班牙攝影隊出左 video, 同埋大量證據指出全部學生係和平有序撤離天安門廣場, 司徒華仍然帶住支聯會講咩屠殺世紀謊話, 對佢完全冇好感.

不要說教脅司徒嘩,就算 老鼠曾 都有點不像啦。

華叔都死左咁多年,依家拎人地出來擋?可見呢班反對派既質素......你話佢地為國家好先做反對派,我點都唔會信,睇番佢地行為言論,根本就係徹頭徹尾既漢奸走狗賣國賊!

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-3-6 03:20 PM 發表
【明報專訊】中央連日強調「愛國者治港」,亦常高舉中共前領導人鄧小平言論,民主黨前主席李永達稱,當年鄧小平稱共產黨可批評、言論不構成不愛國,但現時已非如此。民主黨前黨鞭司徒華一生反共,但無人質疑其愛國心,被問到今日香港,華叔可否躋身「愛國者」之列?李永達慨嘆,華叔只愛國家的土地、人民、文化,現在氣氛下,亦可能不被視為愛國者。

消費死人!
如果司徒華先生仍在世,
你估佢會對七一衝擊立法會後,
黑暴嘅所有犯法行為,
泛民嘅態度作咩表態?
佢會對嗰啲話:
1)坐監會令人生更精彩嘅言論
2)暴力有時係解決問題嘅方法
3)有個學生話:律師話多人犯法就唔會俾人拉,甚至檢控
諸如此類嘅歪理
會點樣評論?

係會大力支持?
定係激到由棺材度爬返上嚟呢?

唔記得加上最重要嘅一點?
DSE會考歷史科嘅日本侵華利弊問題?
佢可能會去揾撐試卷冇問題嘅葉生㗎!

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-3-6 03:20 PM 發表

屌!仆街到要消費華叔剩餘價值?

講真,新一代泛民無一個及得上華叔,無論情操,政治手腕,宏觀客觀程度,完全兩回事

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-3-6 03:30 PM 發表

冇抹黑。成立支聯會是愛國嗎?
我又想問吓以前嘅支聯會又一定唔喺愛國嗎
今時今日嘅一定唔喺

華叔瞓左都比班杏加橙毒霉激到彈返起身

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-3-6 03:35 PM 發表

香港保釣好愛國
黃秋生甚至對內地媒體大言不慚的
講它參加過保釣
保釣也要考慮國家對日政策,自己未經國家同意就去釣魚台,未必對成件事係最好。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]