• 瀏覽: 11,468
  • 回覆: 231
引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-3-6 03:20 PM 發表
【明報專訊】中央連日強調「愛國者治港」,亦常高舉中共前領導人鄧小平言論,民主黨前主席李永達稱,當年鄧小平稱共產黨可批評、言論不構成不愛國,但現時已非如此。民主黨前黨鞭司徒華一生反共,但無人質疑其愛國心,被問到今日香港,華叔可否躋身「愛國者」之列?李永達慨嘆,華叔只愛國家的土地、人民、文化,現在氣氛下,亦可能不被視為愛國者。

鄧小評話共產黨可以罵可以批評,但唔可以係香港制造混亂攪兩個中國,司徒華無制造混亂無攪兩個中國,點會唔係愛國者呢?

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2021-3-7 11:00 AM 發表
依家曱甴人人爭住奶共
咁近97時一樣有原本效忠英國的突然奶共。

一個人愛唔愛國你自己知
賣國求榮就大把人知

引用:
原帖由 袋中善良的OL 於 2021-3-7 01:44 PM 發表
不管司徒華是否愛國,但幾肯定他是最後一代理性兼有風骨的反對派,華叔臨終前成功爭取到政改,證明中央是理性的,仍能保留商議空間的,相反香港反對派以至他們的選民支持者均長期非理性,從所謂戰友長毛當年罵司徒支持政改腦癌燒腦可見一班,而我亦一早已非常肯定中央比香港的所謂民主派/泛民理性得多,這班人根本絕大多部份只是一群隨波逐流討飯吃的政棍,更令人厭惡的是他們實質惟恐香港不亂!

從一國兩制的構想和實踐已足可 ...
中國人也不會明知仔果套價值觀係錯也要我認同你。所以迫移民了去西方國家的中國人去認同他們那套所謂普世價值是不合理。

司徒華唔係死左路咩😂😂漢奸都話愛國🤣

引用:
原帖由 火鳥狂迷 於 2021-3-6 03:36 PM 發表

消費死人!
如果司徒華先生仍在世,
你估佢會對七一衝擊立法會後,
黑暴嘅所有犯法行為,
泛民嘅態度作咩表態?
佢會對嗰啲話:
1)坐監會令人生更精彩嘅言論
2)暴力有時係解決問題嘅方法
3)有個學生話:律師話多人犯法就唔會俾人拉,甚至檢控
諸如此類嘅歪理
會點樣評論?

係會大力支持?
定係激到由棺材度爬返上嚟呢?

唔記得加上最重要嘅一點?
DSE會考歷史科嘅 ...
因為死無對証,班曱甴宜家噏乜撚都得。

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-3-7 01:50 AM 發表
華叔有無支持港獨?
華叔一直強調香港是中國既一部份

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]