• 瀏覽: 7,565
  • 回覆: 85
+4
雙體航母的傳聞在2012年已是沸沸騰,但一直是聞樓梯响,最多都只有cg圖

但如今次郤有較細緻的外型圖則發表,好似,建做18萬噸大型航母的理想不是夢!

https://youtu.be/inXSgd3nues

其實,聯合國都盛傳會搬入中國境內,出隻雙體航母為世界和平,冇人夠薑去郁佢嘛?進入香討影片區

其實,18萬噸都唔係好大隻啫,超級遊輪都有這個噸數

韓國大宇所造的先鋒精神號都高達一百萬噸

艦身結構要非常堅固,否則很容易出現機械疲勞而斷裂

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-6 01:47 PM 發表
雙體航母的傳聞在2012年已是沸沸騰,但一直是聞樓梯响,最多都只有cg圖

但如今次郤有較細緻的外型圖則發表,好似,建做18萬噸大型航母的理想不是夢!

其實,聯合國都盛傳會搬入中國境內,出隻雙體航母為世界和平,冇人夠薑去郁佢嘛?
老解不宜建造大型海上基地。佢強項係圍而殲之。
例如在東沙和南沙各一隻首尾相接(當然還各有帶刀侍衛),好過在中間下一子。

可能,莫迪睇到中國要造雙體航母,跟住又話要造

呢啲自媒體越整越誇張,近排我亦睇到一大堆鬼五馬六九唔搭八嘅所謂隱形轟炸機嘅CG,影響中國軍事迷嘅形象。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-6 01:47 PM 發表

其實,聯合國都盛傳會搬入中國境內,出隻雙體航母為世界和平,冇人夠薑去郁佢嘛?
樓主信了大陸網絡忽悠部隊放出來的消息!我也聽說過中國很快就造出渣古和大魔!

引用:
原帖由 SYPL 於 2021-3-6 03:52 PM 發表

樓主信了大陸網絡忽悠部隊放出來的消息!我也聽說過中國很快就造出渣古和大魔!
其實bandai 廠有設在大陸,好多渣古同大魔。。。甚至解體匠版都係大陸出品!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-3-6 03:03 PM 發表
呢啲自媒體越整越誇張,近排我亦睇到一大堆鬼五馬六九唔搭八嘅所謂隱形轟炸機嘅CG,影響中國軍事迷嘅形象。
其實今年1月,英國簡氐防務週刊都有提這事!
而中國的新浪新聞都有提

而中國這航母已傳了近8年,而消息歴久不衰,最近中國又完成了航母核心臟 玲瓏  ,解決推動十萬噸級以上的航母問題,

那而家就啟動這雙體航母的實現夢想,也不出奇!
始終中國提過,佢唔想跟美國的路線走來設計航母!

003,004後005會有創新,可能就係呢一隻乜說不定!

據英國簡氏防務周刊稱,中國的001A國產航母與遼寧艦性能十分類似,因為中國沒有建造航母的經驗,建造一艘像遼寧艦一樣的航母會減少很多困難。然而,中國的目的不僅僅就是如此,有報道稱,中國將會打造一艘18萬噸級的雙體航母,這一消息引起了軍迷們的關注。

https://k.sina.cn/article_606623 ... 02hne.html?from=mil

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-6 02:37 PM 發表
可能,莫迪睇到中國要造雙體航母,跟住又話要造
三哥應該冇問題......2100年左右第十九幾次下水吧?

引用:
原帖由 城市擺渡人 於 2021-3-6 04:33 PM 發表

三哥應該冇問題......2100年左右第十九幾次下水吧?
睇下,睇下,

咖喱隻自制航母維克蘭特號,做了10年,在12月2號終下水的樣子如何,個艦塔空置位多多呢

咖哩隻艦據說會2022年左右服役,到時空出的位置又唔知想做甚麼垃圾了

附件

201912022019336161.jpg(122.92 KB)

連體怪嬰,不切實際
除#4論點外...
假設
做一隻90,000噸航母,需要六年才可以服役
假設冮南與大連同時建造九萬噸航母,也是六年
一間船廠做一隻180,000噸航母,需要多久才可服役?七年?八年?九年

打麻將叫蝕章。

引用:
原帖由 6674 於 2021-3-6 05:51 PM 發表
連體怪嬰,不切實際
除#4論點外...
假設
做一隻90,000噸航母,需要六年才可以服役
假設冮南與大連同時建造九萬噸航母,也是六年
一間船廠做一隻180,000噸航母,需要多久才可服役?七年?八年?九年

打麻將叫蝕章。
但美的濱海艦都保留三體式的彗星級,反而單體的自由級,只用了十多年或幾年都要佢退役

而最近美國做的高速多用艇都係向幾船連體的設計!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-3-6 05:55 PM 發表

但美的濱海艦都保留三體式的彗星級,反而單體的自由級,只用了十多年或幾年都要佢退役

而最近美國做的高速多用艇都係向幾船連體的設計!
嗰啲係一二萬噸驅逐艦,你講嘅係十八萬噸!
死做爛做大對對,不如食幾鋪鷄。
又或者大䌫駁埋兩隻,有事就斬䌫,田雞過河各有各young

引用:
原帖由 6674 於 2021-3-6 06:02 PM 發表

嗰啲係一二萬噸驅逐艦,你講嘅係十八萬噸!
死做爛做大對對,不如食幾鋪鷄。
又或者大䌫駁埋兩隻,有事就斬䌫,田雞過河各有各young
這個真係要欲知後事如何,要睇下回分解了,

但俄羅斯已傳開始做4萬多噸的首個初型雙體航母

始終,相體航母擁有更大的甲板面優勢,引不少科學家想把它實現出來

https://v.qq.com/x/page/f08611x25wb.html

而中國這個吹了8年多的風,現在傳佢要開始做,都令人盼望!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]