• 瀏覽: 4,989
  • 回覆: 54
樓主咁你捨得過去英國未啊,上年講到而家,已經3月啦,係就快啦

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-3-6 12:11 AM 發表
海洋法系

一向法律無禁止的,你就可以做,就算做咗出問題,都唔係算犯法,要立到法,以後再有人犯,先要罰,立法之前做過的人,不用拉!

例如派膠袋,未立法前,超市商店經常免費派大量膠袋!後來立法,不可以免費派,一定要收五毫子!但無話要罰之前派膠袋的人喎!

但香港宜家已經不再行 common law, 香港既沒有歐洲各國的民主政府,宜家連 common law 都無埋,唔走個D香港人,係咪傻㗎?
你話香港已不行 common law。 你了解嘅 common law係乜?可唔可以簡單講一講?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-3-6 12:11 AM 發表
海洋法系

一向法律無禁止的,你就可以做,就算做咗出問題,都唔係算犯法,要立到法,以後再有人犯,先要罰,立法之前做過的人,不用拉!

例如派膠袋,未立法前,超市商店經常免費派大量膠袋!後來立法,不可以免費派,一定要收五毫子!但無話要罰之前派膠袋的人喎!

但香港宜家已經不再行 common law, 香港既沒有歐洲各國的民主政府,宜家連 common law 都無埋,唔走個D香港人,係咪傻㗎?
香港幾時輪告過未立法前犯法嘅人?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-3-7 02:40 AM 發表

我舊年講到今年,都係話2022年走!
乜你咁無記性!
你都走囉,重係到講噤多做什麼?

不如正面d, 研究多d 外國生活係點,法律係點,做工係點好過喇,不要再係到浪費時間!

引用:
海洋法系

虛心求教...甚麼是扲抆蘿

無論大陸法定海洋法,都係法無禁止皆可行。
兩者分別係習慣法定成文法主導。
幾百年前大海上傳遞訊息不易,所以習慣法係有必要,避免訊息不對稱。

習慣法係乜?即係以前你唔可以背叛英女王,宜家唔可以背叛國家,就算法律無寫明都好。

樓主唔知自己係法盲?
呀係,移民英國後,記住,香港唔做得既,去到英國更加唔做得
唔係英國警察開槍射殘你,跟住仲要冚家遣返香港,咁就唔好啦
你走左之後香港少一件廢物,唔想收返

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-3-8 11:14 AM 發表

返你鄉下,問你婆婆,佢就會知!
你係有料嘅,咪答吓囉
正如上面有人問你,對普通法認知有幾多唔曉就唔好成日掛喺咀邊啦

引用:
海洋法系

海洋法好似唔係咁解.

海洋法係話由於犯人可能巳離開國境, 所以拉到嘅可能唔係犯人, 只能以疑犯嚟處理.

有錯請指正.

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-3-8 02:48 PM 發表

我唔你佢鄉下,唔識你鄉下話!
好心你啦啲回覆咁肉酸嘅
唔曉就唔好成日拋啲乜乜法出嚟,盞出醜呀

鄉下無返過去,喺香港/UK兩邊住咁啦
出年至過嚟UK呀,揸乜護照呀..BC

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-3-8 03:32 PM 發表

海洋法好似唔係咁解.

海洋法係話由於犯人可能巳離開國境, 所以拉到嘅可能唔係犯人, 只能以疑犯嚟處理.

有錯請指正.
既然出post果個左閃右避/推三推四/諸多推搪...可能唔曉啩
咁我就自己所知同CHing傾吓,不過都係知少少咋有錯請指正
海洋法/普通法源屬同一法系,以案例為依歸/參考...俗稱case law.
好多時會見啲大老爺審完案後,講一大堆嘢以支持佢嘅判決,即係解釋權喺呢班人手中.

講一個例子...
一個鬼佬喺尖沙咀擺檔彈結他,讓途人打賞,之後被控(至於干犯阻街or Cap228簡易冶罪行,呢個忘記了),由於大老爺話控罪抵觸人權法內表演自由一項,所以no case to answer/無罪釋放.Legal又無喺14日內提出上訴.
因此呢單街頭表演案件就變成case law,所以往後大家常見街頭表演或相似行為,並無執法人員去干預

引用:
原帖由 口沬遮攔 於 2021-3-8 01:39 PM 發表

你係有料嘅,咪答吓囉
正如上面有人問你,對普通法認知有幾多唔曉就唔好成日掛喺咀邊啦
佢唔會答嘅。
有些人你永遠不必等。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]