• 瀏覽: 1,275
  • 回覆: 27
全國人大常委譚耀宗預計,因要改革選舉制度,原定9月的立法會換屆選舉,即使推遲亦不太重要。

全國人大會議的決定草案說明,透露了改革本港選舉的框架,未有具體內容。據了解,建議選舉委員會擴大至1,500人,加入港區全國政協委員及社團等選委,取消117席區議員席位。

至於立法會議席由70席增加至90席,5席「超級區議會」議席取消,功能界別餘下30席,地區直選亦會相應減少至30席。中央初步傾向由選委會成員互選產生另外30席。不過,最後90個議席如何分布,會聽取特區政府意見。

至於選委會職能擴大,據了解意思是將來如有人想經地區直選或功能界別參選,都必須經選委會一定數目的委員提名,才有資格參選。

政府之前公布立法會換屆選舉延至9月5日舉行,而選委會按慣例,在行政長官選舉前一年的年底舉行換屆選舉、即今年底會有選舉。因應選舉制度改革,相關的選舉又會否推遲呢?

全國人大常委會委員譚耀宗稱:「如果9月(立法會選舉)這個日子,因為修例問題而未能完成,我覺得亦都不要緊,亦都可以稍為推遲一下。我想大家都會全力去做,希望能早日去完成有關修例工作。」

全國港澳研究會副會長劉兆佳就相信,中央幾年前已研究並制訂好具體方案,預料一個月內甚至更短時間,整套改革選舉方案可出台。

全國港澳研究會副會長劉兆佳指:「進行這類改革,非有莫大決心及勇氣不可,中央既然願意主導改革,證明中央對於在香港撥亂反正及扭轉香港政治局勢,對選舉制度進行根本性改革決心好大。」

他又形容,今次選舉制度改革全面是大規模、徹底的長遠改革。

TVB的分析係比較中肯及合理, 即係各佔1/3, 直選係30席都合理.
01及星島都講直選只有20席, 好似唔係好合理的安排.
30席選委即係全部都係建制派, 功能組別又係建制派佔多數, 如果直選有30席, 冇可能建制派輸晒喎, 最少都有12-13席.

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/local/604247af335d19fe461641c1/據悉中央擬將立會增至90席-譚耀宗指可因修例推遲原定九月選舉

中央對香港選舉, 確係照顧周到.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-5 11:56 PM 發表
全國人大常委譚耀宗預計,因要改革選舉制度,原定9月的立法會換屆選舉,即使推遲亦不太重要。

全國人大會議的決定草案說明,透露了改革本港選舉的框架,未有具體內容。據了解,建議選舉委員會擴大至1,500人,加入港區全國政協委員及社團等選委,取消117席區議員席位。

至於立法會議席由70席增加至90席,5席「超級區議會」議席取消,功能界別餘下30席,地區直選亦會相應減少至30席。中央初步傾向由 ...
其實好多要改,而家投票和參選年齡太低,完全無人生經驗

投票……21歲(以前港英都係21)
區議員……25歲
立法會議員……28或30歲

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-5 11:56 PM 發表

至於立法會議席由70席增加至90席,5席「超級區議會」議席取消,功能界別餘下30席,地區直選亦會相應減少至30席。中央初步傾向由 ...
直選一定係建制泛民各15席,雙議席單票制

就算直選候選人,都要篩選,而家果四十幾人到時應全部入唔到閘

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-3-6 10:42 發表
問題係選委會既人係點樣產生

如果照現時玩法,一樣係三大板塊,地產黨可操控大局,而建制好多都係兩面三刀,隨時看風駛

依家要睇埋新嗰300人第五界別係由乜野人做

引用:
原帖由 montejo 於 2021-3-6 10:18 AM 發表

其實好多要改,而家投票和參選年齡太低,完全無人生經驗

投票……21歲(以前港英都係21)
區議員……25歲
立法會議員……28或30歲
同意
大專畢業,一份工都無打過
毛都未出齊,零社會經驗
都學人選議員?服務市民?
合理嗎?只是笑話

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-3-6 10:42 AM 發表
正是
原本無生存空間的溫和民主派
而家反而大大有生存空間
對香港政治環境是大大有利

而家非建制,又想選立法會
可能都要考慮加入民協

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-3-6 10:55 AM 發表

問題係選委會既人係點樣產生

如果照現時玩法,一樣係三大板塊,地產黨可操控大局,而建制好多都係兩面三刀,隨時看風駛

依家要睇埋新嗰300人第五界別係由乜野人做
唔係講加到五個界? 如果要每個界別都要某數目既實名提名

地產佬敢實名提名?背後搞小動作就敢

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-3-6 11:03 發表

唔係講加到五個界? 如果要每個界別都要某數目既實名提名

地產佬敢實名提名?背後搞小動作就敢
但係第五界有乜野人係未知
點產生又未知
太多變數

由中央過往往績睇,最後出街版本都係比吹風時軟得多,結果最後淪為破功收場

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-3-6 12:18 PM 發表

但係第五界有乜野人係未知
點產生又未知
太多變數

由中央過往往績睇,最後出街版本都係比吹風時軟得多,結果最後淪為破功收場
最緊要唔好特首或特區政府委任

要中央直接委任,唔係又有人玩花招唔奇

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-3-6 12:25 發表

最緊要唔好特首或特區政府委任

要中央直接委任,唔係又有人玩花招唔奇
一係人大/政協成為當然選委,中聯辦/港澳辦主任+解放軍駐港司令,國安公署署長,國安委委員

不則又係經選舉的話就太多操控性

上次民主300+就係例子

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-6 11:01 AM 發表
是旦啦⋯都冇倍玩 跟住全面減人工
還掂再無用途
減議員人工
作為香港市民我對你呢個建議甚表讚同

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]