• 瀏覽: 2,337
  • 回覆: 39
有一名63歲男子接種科興新冠疫苗兩天後死亡,新冠疫苗臨床事件評估專家委員會前日召開會議討論後,一致認為死者的死因與疫苗無直接關係,拒絕煞停接種計劃。不過,專家委員會共同召集人孔繁毅昨日卻承認,暫時未能百分百排除事件與接種疫苗無直接關係,須待全面解剖及化驗報告才可確認。另有專家指,如要求市民接種疫苗前做過敏測試,或會有數以萬計人士未能通過,接種計劃將難以運作。

委員會日前公布,死者料死於心肌梗塞引致的肺水腫,初步認為死因與疫苗無直接關係,又指外國暫無數據顯示疫苗會令死者的慢性病病情惡化。不過,孔繁毅昨早出席電台節目時承認,目前未能百分百排除事件與接種疫苗無直接關係,需時一至兩星期等待全面解剖和化驗報告,之後會再開會確認死者致命原因,包括心肌梗塞的嚴重性及時間性等。但他強調,委員會的結論並非落得太早,因為他親自檢視後,確定死者致命原因與冠心病和急性心肌梗塞等有關。

死者情況說法不一 醫局拒回應
被問到應否煞停接種計劃,孔指計劃開展後,出現嚴重副作用的個案不算多,屬預期之內,又指委員會有密切監察,計劃暫不用叫停,但認為有嚴重或未能受控長期病患者,接種前要徵詢醫生。
伊利沙伯醫院公布該宗死亡個案時,一度指死者的慢性病病情控制得宜;惟委員會審視個案時,卻稱死者入院時血壓已很高。醫管局總行政經理劉家獻昨在疫情記者會被多番追問,為何兩者說法有出入,他僅以事件已轉交專家小組及死因庭跟進,不想影響調查工作為由,拒絕回應事件。

若做敏感測試 計劃或難以運作
每個人對疫苗的生理反應均不同,進行過敏測試是否可減少打針後出現副作用的風險?香港大學感染及傳染病中心總監何栢良表示,全港約一成人有各式各樣的藥物或食物敏感,若接種前均要做敏感測試,以100萬至200萬人接種疫苗計算,或有數以萬計的人未能通過敏感測試,將令接種工作難以運作。但他亦承認,暫未有統計數據,顯示對其他藥物或食物敏感人士接種新冠疫苗風險較大。
何續指,內地對科興疫苗接種策略主要集中在年齡層15至59歲、健康且非長期病患,與英美等地有所不同。他建議擔心過敏的人士可平衡風險及成效,再決定是否接種。鑑於本土疫情仍然嚴重,他建議防疫策略的重點應在於減少高危人士的傷亡,而非外防輸入。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210305/00176_020.html

吾想聽到所謂 "民主派" 乘機話內地疫苗吾可靠, 大造文章,
暫時未聽過內地人民接種左科興會有事

專家說:「這個鍋我不背!」

唔打疫苗,百份百唔會死?

其實理論上,
好難百分之一百保証到.....
不過照外國過往紀錄,科興疫苗出事率不高......

黃人又隻字不提南韓打外國疫苗死了7件

亦唔排除食左白飯1日之後死

引用:
原帖由 septemberchan 於 2021-3-5 11:33 PM 發表
黃人港女崇拜歐巴, 當然吾提

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-3-5 11:32 PM 發表
其實理論上,
好難百分之一百保証到.....
不過照外國過往紀錄,科興疫苗出事率不高......
其實樣樣野有意外.......

喺大陸科興己講到明:
59歳以上唔比打,
有糖尿病者唔比打,
你香港啲磚家、醫護唔好好把關,怪得邊個?擺到明想搞臭科興嗎??

引用:
原帖由 septemberchan 於 2021-3-5 11:33 PM 發表
從來冇人講過biontech 100%安全, 只係對這疫苗信心高啲。
相反,毛毛吹利興吹到好似仙丹靈藥咁。

引用:
原帖由 .kaxka.. 於 2021-3-5 11:52 PM 發表

從來冇人講過biontech 100%安全, 只係對這疫苗信心高啲。
相反,毛毛吹利興吹到好似仙丹靈藥咁。
信心高啲??單喺美國打完biontech 死咗1381件喎,你唔知架??

引用:
原帖由 benho118 於 2021-3-5 11:42 PM 發表
喺大陸科興己講到明:
59歳以上唔比打,
有糖尿病者唔比打,
你香港啲磚家、醫護唔好好把關,怪得邊個?擺到明想搞臭科興嗎??
其實係香港無專家想附呢d責任,但都合理...
即你做一個手術有風險, 講晒比病人知,佢地自己評估過就得...

感染到肺炎,老人長期病患致命性都高, 有d人自己衡量過覺得打都係風險低過唔打, 咁係唔係都唔比佢打?

疫情同疫苗間,根本無人可以做到完美既決定...

引用:
原帖由 benho118 於 2021-3-5 11:55 PM 發表

信心高啲??單喺美國打完biontech 死咗1381件喎,你唔知架??
因為「Made in China」囉,咁你都唔明?

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-3-5 11:59 PM 發表

其實係香港無專家想附呢d責任,但都合理...
即你做一個手術有風險, 講晒比病人知,佢地自己評估過就得...

感染到肺炎,老人長期病患致命性都高, 有d人自己衡量過覺得打都係風險低過唔打, 咁係唔係都唔比佢打?

疫情同疫苗間,根本無人可以做到完美既決定...
問題就係佢哋有冇講晒比病人知??叫佢地自己評估??同埋簽同意書??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]