• 瀏覽: 20,546
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
+9
有冇要減人工?

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-3-5 08:29 PM 發表
選委會係咪李+X,吳秋北..
地剷黨冚家産啦
暗中撐黑暴,亞爺係知道一清二楚。

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-5 08:31 PM 發表
選區肯定要重新劃分,會唔會參考「美國模式」呢?

美國的選舉受到操縱早已是眾所周知的事實,政治獻金、利益集團遊說、政黨惡鬥,不斷侵蝕着美式民主的公信力。但其中,最糟糕、最赤裸裸的操縱手段莫過于影響選區划分。兩黨的政客通過運用一種叫做格里蠑螈的策略,對選區的划分進行干預,通過這種詭詐的策略,改變敵我對比的優劣,如果運用得當,甚至能反敗為勝,僅僅依靠少數人的選票就能贏得多數地區。
這種對選區 ...
亞爺講明唔會用西方選舉模式

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-5 08:34 PM 發表

以後有得玩反中亂港,大概就係階級鬥爭
無人掟磚放火私了,乜乜鬥爭都可以接受

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-5 08:35 PM 發表

加易減難...
應該要搞個可加可減機制
工資用電子消費卷代替現金
等你班垃圾會耳猗冇得呃人工買樓

引用:
原帖由 FENFAY 於 2021-3-5 08:42 PM 發表
地區直選議席大減,說明廣大草根和中產市民的投票權和代表性被削弱了,只是代表權貴和士紳名流的階級代表性增加了.
香港行資本主義,就係不公平。美國如是,英國如是。
你想行社會主義定共産?一國一制好唔好?

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-3-5 08:35 PM 發表
下一步要整治政府部門黃畜走狗。
你叫我呀?

附件

IMG_20210305_050059.jpg(10.08 KB)

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-3-5 11:33 PM 發表

阿爺或者仲會俾面+×,但當佢兩腳一伸,佢兩個仔肯定仆街
兩條黃瓜仔應該無運行
澤雞中學時代高我一班,出名係白痴有錢仔
成日俾D同學玩,自己都唔知
條友加入攝影學會,D同學玩9佢話(大陸)海鷗牌相機係靚野,
條友第二日真係帶架海鷗返黎晒命
重有,條友久不久就晒老豆隻遊艇博溝女

佢亞哥就高我兩三班,比個細路好DD。

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]