• 瀏覽: 20,523
  • 回覆: 210
  • 追帖: 1
+9
引用:
原帖由 starr 於 2021-3-5 08:24 PM 發表
立法會新政治版圖勢力分佈曝光。全國人大會議今(5日)開幕,北京開宗明義將出手重劃特首選委會及立法會兩個選舉辦法。可靠消息透露,立法會議席數目由現時70席大增至90席,除了地區直選及功能團體,將新增選委會界別,而且該界別的議席將高達40席。反之地區直選議席將由現時35席下降至20席,功能團體亦由35席下降至30席,意味着立法會日後鐵定以建制派佔絕對大多數。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210305/444585123594113024049381.jpeg/cQvr4b-1_YKHicbWhfNid6KMl8RSym3Zl-Yc15fmHNc ...
唔知邊個真,聽講話三個界別,每個界別分佔30席,合共90席噃。

好可能連區議會都收縮,
將四百幾縮少二百減少支出,兩個分區縮為一個
重要愛國者表忠心奶共

曱甴攬炒成功,明明大陸慢慢開放俾你地直選,宜家無啦。

福佢個佳,以前一日嘈嘈吵吵,都唔係做嘢嘅,扔下臭彈,跳上主席枱,跟住畀人烹出去就收工,成班呃錢怪。

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2021-3-5 08:38 PM 發表

無人掟磚放火私了,乜乜鬥爭都可以接受
仲要愈玩愈過份,過紅線玩港獨不特止,仲要去勾結台獨及西方勢力。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-3-5 08:53 PM 發表

唔知邊個真,聽講話三個界別,每個界別分佔30席,合共90席噃。
另一個版本邊度黎?

引用:
原帖由 1333333 於 2021-3-5 08:54 PM 發表
好可能連區議會都收縮,
將四百幾縮少二百減少支出,兩個分區縮為一個
重要愛國者表忠心奶共
曱甴根本就自己攞嚟,想35+奪權?冇咁易,何況基本法只講地區性組織,根本可以話唔係佢哋都得,超級區議會五個議席就肯定冇,就算連選委會嗰百幾席都會打水漂。

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-3-5 08:35 PM 發表
下一步要整治政府部門黃畜走狗。
你叫我呀?

附件

IMG_20210305_050059.jpg(10.08 KB)

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-5 08:55 PM 發表

另一個版本邊度黎?
費事搵了,cap張圖算。

光復議會,時代革新

蟲泰去向何去何蟲?

引用:
原帖由 奧薩瑪賓拉登 於 2021-3-5 08:37 PM 發表
哩個係討論劃中嘅版本,定係會後落實既最終版本?
最終版本未公布。

一早講咗咩叫談判?談判係互相讓步。班仆街佔中已經唔衰一舖;今次亦要缺一不可企硬,真係諗住食硬中央!

好消息

曱甴成功爭取

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]