• 瀏覽: 33,831
  • 回覆: 409
  • 追帖: 2
+10
引用:
原帖由 carters 於 2021-3-5 06:48 PM 發表
全國人大會議將審議有關完善香港選舉制度決定草案的議案,內容包括調整特區選舉委員會規模、組成和產生辦法,選委會選舉亦將產生較大比例的立法會議員,以及直接參與提名立法會議員候選人。早前消息透露,立法會5個超級區議會議席將會取消。 2010年有份代表民主黨到中聯辦,商討政改方案的時任民主黨副主席劉慧卿,有份促成新增5個俗稱「超級區議會」議席的區議會(第二)功能組別。 劉慧卿回應說,超區方案當年獲中央首肯 ...
一只老西婆牆頭草  民主只會打爛香港

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-3-5 07:02 PM 發表
根來唔會有「民主派」;講廢話咩?!
佢哋係叫攬炒派,希望傳媒以後唔好再叫佢地民主派! 係佢哋自己都承認咗佢哋目的係攬炒香港!

多x謝曱甴啦!

聞屎黨喺黑暴期間之腳色,心照喇!
抵你哋有今日。

賣國潑婦 唔該慳啲

我覺得如改變仇共,只懂破壞態度,是可以有機會勝出的。

留意今次沒有提如勝出,還沒能改變社會現時政局,就不參選,民主黨會依然參選的,其他泛民也是,因部份還是想在議會,那管真心為市民還是為名利?

無論如何,泛民已經乏力。

引用:
原帖由 carters 於 2021-3-5 06:48 PM 發表
全國人大會議將審議有關完善香港選舉制度決定草案的議案,內容包括調整特區選舉委員會規模、組成和產生辦法,選委會選舉亦將產生較大比例的立法會議員,以及直接參與提名立法會議員候選人。早前消息透露,立法會5個超級區議會議席將會取消。 2010年有份代表民主黨到中聯辦,商討政改方案的時任民主黨副主席劉慧卿,有份促成新增5個俗稱「超級區議會」議席的區議會(第二)功能組別。 劉慧卿回應說,超區方案當年獲中央首肯 ...
殺人放火暴力破壞都唔割席!有今日結果都唔好怨以前支持民主黨嘅市民!

引用:
原帖由 fathoz 於 2021-3-5 07:30 PM 發表
接受到愛國愛港, 直選議席點解贏唔到
溫和泛民其實都有唔少支持者

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-3-5 07:35 PM 發表

留意今次沒有提如勝出,還沒能改變社會現時政局,就不參選,民主黨會依然參選的,其他泛民也是,因部份還是想在議會,那管真心為市民還是為名利?

佢地真係要多謝提倡「和平改變唔到未來,勇武帶來機遇」嘅攬炒派🤣🤣🤣

引用:
原帖由 nikon3230 於 2021-3-5 07:35 PM 發表

認同, 政客只有在議會才有價值~那怕為糧支都要喇

引用:
原帖由 carters 於 2021-3-5 19:36 發表

溫和泛民其實都有唔少支持者
會有溫和與中間派人士出來參選的話,社會健康好多!

社會倒退就是太選民導向,如選民本身短視或錯焦點,就好大問題!

佢係度叫緊北京比條生路佢地行啫。
不過民主黨一旦支持攬炒,同北京已經反晒面,你參唔參加選舉,北京根本唔會在乎。

香港哪還有所謂民主人士現在隻有賣國求榮叛國賊!

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-5 07:08 PM 發表

泛民一大政績來的
功勞最大,無得頂!

10皮野一個月喎!卿姐。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]