• 瀏覽: 18,833
  • 回覆: 201
+16
本港發生首宗有人接種新冠疫苗2日後死亡的事件後,新冠肺炎疫苗預約便持續「滯銷」。今日(5日)網上預約系統登入時暢通無阻,

科興疫苗有不少預約名額,截至今日下午1時半,除了18間普通科門診及5間接種中心大致滿額外,葵青林士德體育館、將軍澳體育館、屯門友愛體育館均有大量預約名額。其中友愛體育館除明日(6日)滿額外,未來3周的時段全部可供預約;將軍澳體育館的6日及7日預約時段,昨日本已額滿,今日卻由「紅燈轉黃燈」,意味有市民取消預約,令名額被釋出,該中心直至本月28日均有大量名額。
就疫苗安全引發市民信心動搖,議員葛珮帆今早在立法會一個會議上指出,近日疫苗中心由早前「逼到爆」,變成現時不少市民抱觀望態度,導致疫苗接種時段有大量名額,她建議當局可開放給部分預約讓其他組別人士接種,食衞局僅指會向公務員事務局反映。

仆你個臭街杏加橙, 呢個政府真係廢到冇朋友, 林鄭上京開會, 光頭宗就柒下柒下唔敢做決定.
依家打針中心係門可羅雀, 職員人數係多過打針的人, 每間打針室內的護士大部份時間都在玩手機, 打針室上面支燈係長時間都係綠燈, 即係冇人入去打針. 現場的職員都係三五成群在傾計閒談打發時間.
政府應該立即開放50+的人去打針, 絕對唔可以等運到, 外國很多國家都係無分年齡組別去打針, 依家有網上登記, 可以做到分流時間, 都唔知政府驚乜鳩.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210305/bkn-20210305122007421-0305_00822_001.html

唔做老鼠做甲由. 

我願意去注射疫苗。

政府是否願意開放名額?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-5 05:24 PM 發表
本港發生首宗有人接種新冠疫苗2日後死亡的事件後,新冠肺炎疫苗預約便持續「滯銷」。今日(5日)網上預約系統登入時暢通無阻,

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210305/photo/bkn-20210305122007421-0305_00822_001_01b.jpg?20210305160125

科興疫苗有不少預約名額,截至今日下午1時半,除了18間普通 ...
絕對支持立即開放給50歲以上的人預約打針。

呢班60+老嘢唔敢打針, 就由得佢哋囉, 條命係由自己負責, 美國都死50幾萬人喇, 美國政府屁都唔放一個.

挑! 搞到我即刻入網站睇下有冇人取消 等我幫阿媽去book科興, 完全都唔係個回事, 沙田區都係滿江紅.

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-3-5 05:28 PM 發表

絕對支持立即開放給50歲以上的人預約打針。
x2

我想打科興,輝瑞留俾黃人。

講真,後生既可以等下先打。幾十歲唔系重病既人要快小小打 因為你地一中招。死亡機會好大。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-5 05:24 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210305/photo/bkn-20210305122007421-0305_00822_001_01b.jpg?20210305160125

科興疫苗有不少預約名額,截至今日下午1時半,除了18間普通 ...
中國科興疫苗推出以來,最大力唱衰嘅媒體就係方向,大家千祈咪當方向係愛國媒體

方向由中國科興疫苗、國藥疫苗一誕生就一直唱衰末停過,居心叵測

冇人爭唔馨香,快啲開放冇限制接種,等我有得打針

呢個仆街杏加橙政府, 各個部門MEMO傳來傳去又要 cc 各個阿頭, 真係要傳一個月時間先至可以有決定, 真係蛇都死.

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-5 17:26 發表
我願意去注射疫苗。

政府是否願意開放名額?
你不明白政府策略嗎?
先全部公務員打科興,之後留下BioNtach半迫50以下的人打,咁就可以省下疫苗錢

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-5 05:35 PM 發表
講真,後生既可以等下先打。幾十歲唔系重病既人要快小小打 因為你地一中招。死亡機會好大。
50+都已經步入老年期, 呢班人都有迫切性打針.

引用:

廢人當政

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]