• 瀏覽: 15,871
  • 回覆: 16
引用:
原帖由 唔睇大台 於 2021-3-5 03:27 PM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210305/photo/0305-00176-030b1.jpg

【本報訊】飲食群組爆疫,令當局收緊飲食業的防疫措施,昨日(4日)起,食肆須安排固定的「執枱專員」負責餐具更換及餐枱清潔工作,若未能安排人手,員工須在每次執枱後清潔雙手或更換手套。新措施落實首日,大部分食肆都做好準備,不過,規模較大的酒樓坦言,人手開支較 ...
藍店應該唔介意, 全力支持777施政先啱~

引用:
原帖由 EKK9928 於 2021-3-7 11:05 AM 發表
增加成本,定係直頭冇工開緊要?全香港防疫緊要?
當為唔到皮, 你唔俾店主索性執笠?成日諗打工仔!!

目測, 恢復晚市堂食後, 食肆生意都唔見旺場;我諗比禁堂食多三成生意到, 但扣除成本, 都係執得好微!!

引用:
原帖由 冗員七號 於 2021-3-7 11:48 AM 發表
所謂執枱專員都係搵個伙記頂埋
刁, 目測KFC同一員工, 做收銀、執食物、執餐盤、抹枱;你信繁忙時佢有換手套, 才做唔同工序?或者如食環建議, 用洗潔精搓洗手套?唔好呃自己啦!!

引用:
原帖由 cow2cow 於 2021-3-7 11:50 AM 發表
叫D 食店勤D 洗下塊抺枱布仲好啦, 果日去X河茶餐廳, 個大媽侍應抺完枱, 將塊抺布搭在座椅上, 唔使洗, 跌左落地又執返來抹
目測KFC有員工, 用同一抹布, 抹完櫈腳, 沒有搓洗, 隨即抹枱面;請問你係食客, 有咩感受??

引用:
原帖由 山邊委屈的老闆 於 2021-3-7 10:12 AM 發表
遲早所有小食店都執笠 只會淨返大公司大財團 壟斷式 開業 香港美食之都玩完 最主要都係租金問題
卒之出現大業主、大集團聯手操控市民生活;你加租咩、我加價囉, 市民硬啃啦!!

引用:
原帖由 cow2cow 於 2021-3-7 12:05 PM 發表
麵店老闆娘一邊包雲吞, 一邊收錢, 無戴手套, 咁多年都係咁
小店/小販最恐怖之處, 就係收銀呢個步驟;病毒/細菌傳播由此起!!

引用:
原帖由 ckn929 於 2021-3-7 12:21 PM 發表
咁就碗都唔好洗,賺到盡
商業區大家樂係用紙製器皿架~

引用:
原帖由 前來純情的老闆 於 2021-3-7 12:23 PM 發表
想知有咩撚用
膠官習慣「掩耳盜鈴」嘛!!

引用:
原帖由 jack2015 於 2021-3-7 12:45 PM 發表
方向報又搞咩呀,咁負面
講真話囉~

引用:
原帖由 Aimaeda 於 2021-3-7 12:55 PM 發表

係,政府就係想咁。個個都幫大集團打工。
以後, 個個大財團老闆, 都係「選委員成員」~

引用:
原帖由 Aimaeda 於 2021-3-7 01:27 PM 發表

呢個就係政府架目的,有比你做生意啊,係你自己做唔到,唔關政府事
香港好多人又窮又蠢,被政府同大財團剝削利益,仲會去支持佢哋
太多個體戶, 好難管治!!

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2021-3-7 02:40 PM 發表
商人只會賺到盡,社會責任一丁點也沒有
你同班小農講『社會責任』呢啲左膠言論, 佢都唔知你噏乜?!

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2021-3-7 03:25 PM 發表

做生意已經係老闆,小農係指在新界農耕的農民
你唔理解「小農」的真諦, 咪貽笑大方!!

引用:
原帖由 ccto14 於 2021-3-7 04:02 PM 發表

開返晚市,好多食店外賣已無折~
咁, 我唔會幫襯。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]