• 瀏覽: 15,867
  • 回覆: 275
做得生意,唔係每月萬零蚊都出唔起呀,仆街

支持政府禁堂食,睇返祖國,當日全國禁足一個月,疫情就好轉,香港班反政府仆街,就係想搞死香港,就由佢哋死先

這措施,就算疫情過後,也要恆常化,保留。講真,執枱,食客的口水鼻涕乜都有;唔洗手又去捧餐沖茶,徒手拿餐具飲筒,真係難以接受。。。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-3-7 03:05 AM 發表

藍店應該唔介意, 全力支持777施政先啱~
撐政府藍絲唔介意黃店大爆發

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2021-3-5 03:27 PM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210305/photo/0305-00176-030b1.jpg

【本報訊】飲食群組爆疫,令當局收緊飲食業的防疫措施,昨日(4日)起,食肆須安排固定的「執枱專員」負責餐具更換及餐枱清潔工作,若未能安排人手,員工須在每次執枱後清潔雙手或更換手套。新措施落實首日,大部分食肆都做好準備,不過,規模較大的酒樓坦言,人手開支較 ...
有規模嘅酒樓本身就已經有專門傳菜員。呢啲傳菜員係唔會執檯。
蚊形餐廳,員工同老闆出菜前用潤手消毒劑卒卒手,真係咁困難?

唔洗咁灰,仲未叫你地請玩輪員

引用:
原帖由 125siuai 於 2021-3-7 01:19 AM 發表
十足擾民
唔好意思囉,阻到你食上手口水

各界要自律做好預防措施。

引用:
原帖由 125siuai 於 2021-3-7 01:19 AM 發表
十足擾民
手足擾民

引用:
原帖由 沒自信的人 於 2021-3-7 06:54 AM 發表
搞咁多野有用咩
減低風險

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2021-3-7 07:37 AM 發表
簡直多舊魚啦, 成班人同一餐廳空間內, 感染風險不是均等嗎???
有病例係傳菜嗰個攪到幾枱人中招囉!正常隔得開D風險會細D。

執枱定執笠,自己揀

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2021-3-5 03:27 PM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210305/photo/0305-00176-030b1.jpg

【本報訊】飲食群組爆疫,令當局收緊飲食業的防疫措施,昨日(4日)起,食肆須安排固定的「執枱專員」負責餐具更換及餐枱清潔工作,若未能安排人手,員工須在每次執枱後清潔雙手或更換手套。新措施落實首日,大部分食肆都做好準備,不過,規模較大的酒樓坦言,人手開支較 ...
根本以前有規模的酒樓,雖然唔係咩執治專員,但一向都有呢個分工,唔女子話古老嘢冇智慧。
我細個時去飲茶,酒家已分級得好清楚,有練習生,一般都係在酒樓做比較低級嘅工作,著的係灰色斜布衫褲,佢地就只係負責執拾食客用過的餐具及檢拾用完的紙巾等,但仍然係唔會鋪枱布,鋪枱布係由侍應生進行,鋪完枱布才由侍應生沖茶擺放食具等,侍應生還有一工作就係落單及埋單,最後才到部長,部長基本上咩都唔會做,做下管理工作及公關等,當然,有堂煎等食物及如片皮鴨等才由部長操刀,侍應生也不會做。
只係近年習非成是,侍應生一腳踢,執完碗又擺碗沖茶,有時諗起都有啲反胃。有啲仲用手檢拾用過紙巾及骨頭等,然後隻手就去拿茶葉沖茶……

呢的文宣就最擾民

又係擾民撚...齋噏當秘笈,滿口歪理

堵路、打爛交通燈、港鐵不合作運動、破壞立法會...就唔撚擾民

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]