• 瀏覽: 1,743
  • 回覆: 15
中國控制疫情太好,令好多內地人相信唔使接稱疫苗。到目前,內地疫苗接種率不足4%。咁會影響中國社會活動及經濟全面復甦。

中南山話中國要喺6月前有40%接種率,太難喇!
https://www.google.com/amp/s/www ... n/202103020111.aspx

疫苗唔係仙丹,中國民間早有抗疫配方。

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-3-5 02:03 PM 發表
疫苗唔係仙丹,中國民間早有抗疫配方。
中國民間早有抗疫配方!
係乜?有國家認證嗎?

疫苗接種已經刻不容緩!

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-5 13:54 發表
中國控制疫情太好,令好多內地人相信唔使接稱疫苗。到目前,內地疫苗接種率不足4%。咁會影響中國社會活動及經濟全面復甦。
十億的4巴仙都好多人

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-3-5 06:15 PM 發表

十億的4巴仙都好多人
要到70%先有群體免疫力。你同我講4%係好多人?
冇群體免疫力,點全面開關、點全面復興經濟、點全面令社會活動復甦?
疫水行舟。其他國家正努力令人民接種疫苗,促進經濟回升。如果中國仲停留於現況,好快就會被趕上。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-5 01:54 PM 發表
的確係...後冠肺時代就係比拼邊個國家打針快...接種率越高既國家...經濟復酥肯定會越快...
中國肯定都會加快進度...加上大陸上層落指令...下層跟從比較容易 (亦可以講係不能Say No)
疫苗供應充足的話...之後接種進度可能快到你唔信 (大陸封城有版你睇,要做即做)

比起大陸...其實香港重麻煩...政府只能『鼓勵』市民打...不能強制...
但仍然有過半數市民唔相信疫苗(唔理邊一款)...遲啲好可能出現有針無人打既情況...
經濟復酥...無限制通關等等...估計都會比政府預期差/遲好多...

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2021-3-5 07:50 PM 發表

的確係...後冠肺時代就係比拼邊個國家打針快...接種率越高既國家...經濟復酥肯定會越快...
中國肯定都會加快進度...加上大陸上層落指令...下層跟從比較容易 (亦可以講係不能Say No)
疫苗供應充足的話...之後接種進度可能快到你唔信 (大陸封城有版你睇,要做即做)

比起大陸...其實香港重麻煩...政府只能『鼓勵』市民打...不能強制...
但仍然有過半數市民唔相信疫 ...
到目前為止,內地接種疫苗仍然係自願性。呢個就係大問題。

咁有冇咁悲觀 要打疫苗先可以出外 如果再有疫症 要打疫苗先可以入某啲地方 市民一定會去打 好似香港咁 打疫苗可以去旅行 起碼有七八成人會打

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-5 07:55 PM 發表

到目前為止,內地接種疫苗仍然係自願性。呢個就係大問題。
個人認為...而家大陸接種進度相對慢既原因係...大陸政府明顯想響疫苗早期實施『疫苗外交』
突顯出同西方國家響疫苗出口上『自私自利』既區別...大陸疫苗現時已經出口/援助超過50個國家...
間接導致國內疫苗短期內供應量不足...先至一直未實施大規模既接種計劃...

但等遲啲供應量充足...除左國藥同科興...重有康希諾等等...好幾款國產疫苗待批緊急使用...
我個人估計到時接種速度就會快好多...加上大陸人普遍對國產疫苗信任度高...
到時政府一聲令下...我認為多數大陸人都會願意打。

同埋可以表面係『自願』遮...到時國企/大公司可以私下實施唔打疫苗唔比上班等等既要求...

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2021-3-5 08:14 PM 發表

個人認為...而家大陸接種進度相對慢既原因係...大陸政府明顯想響疫苗早期實施『疫苗外交』
突顯出同西方國家響疫苗出口上『自私自利』既區別...大陸疫苗現時已經出口/援助超過50個國家...
間接導致國內疫苗短期內供應量不足...先至一直未實施大規模既接種計劃...

但等遲啲供應量充足...除左國藥同科興...重有康希諾等等...好幾款國產疫苗待批緊急使用...
我個人估計到時接種 ...
就算國人打晒疫苗,都還是會封關,所以暫時不打

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2021-3-5 08:14 PM 發表

我個人估計到時接種 ...
No, no, no, no.
我問過北京同上海嘅朋友。內地人真係認為中國控疫做個太好,而且接種疫苗後仲係要戴口罩,所以佢哋國內同事都覺得冇必要接種疫苗。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-3-5 08:50 PM 發表

就算國人打晒疫苗,都還是會封關,所以暫時不打
大陸『內循環』成功...經濟表現出色...短期內冇為通關而大規模打疫苗既迫切性...
但長遠睇...越黎越多國家打疫苗達致『群體免疫』互通後...無打疫苗既國家變相會被孤立...
所以相信中國響疫苗接種上亦唔會甘於落後得太多...而家只係未完全發力。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-5 09:07 PM 發表

No, no, no, no.
我問過北京同上海嘅朋友。內地人真係認為中國控疫做個太好,而且接種疫苗後仲係要戴口罩,所以佢哋國內同事都覺得冇必要接種疫苗。
當然以上純粹我個人分析...Time will tell...

我唔相信大陸政府會蠢到因為控疫成功而自滿...響打疫苗上放軟手腳...
加上大陸到時真係要『強制』的話...比其他所謂民主國家容易太多了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]