• 瀏覽: 390
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
因應中國禁止台灣鳳梨輸入,農委會副主委陳駿季今(3)日下午表示,我國鳳梨輸往澳洲需去冠芽並不損保存期限的關鍵技術已研發成功,第一批銷往澳洲的鳳梨將會在5月首航出貨,預計海運將先走6噸鳳梨、空運則先小量試水溫。中國過去佔台灣鳳梨外銷的95%,今年2月26日卻突然宣布暫停台灣鳳梨輸入,農委會除了鼓勵民眾

6噸……加油呀,澳洲人唔食自己菠蘿都要自由鳳梨……好快好快就追過大陸架啦,如油呀!!

新聞來源連結:

https://newtalk.tw/news/view/2021-03-03/543952

熱賣及精選
賣去澳州要蒸熏滅蟲,早就咁做就可以繼續賣去大陸,但民賤黨就係喜歡政治操作 

重好, 大陸大條道理同RECP果d買

買咗2粒,食咗粒😋😋覺得好生猛、好想做@

西人有可口可乐,佢有可防可控
中國過去佔台灣鳳梨外銷的95%,台灣需成立國際菠蘿戰線

泛民五大訴求:
1.成立「獨立」委員會,籌備港獨事宜
2.將港獨人士破壞行徑定性為義舉
3.釋放港獨義士並作出道歉及賠償
4.限時港共警員棄械投降
5.中共需向全球承認骯肛 is not China
引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-5 10:59 AM 發表

蟲蟲好生猛?

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-5 10:58 AM 發表

賣去澳州要蒸熏滅蟲,早就咁做就可以繼續賣去大陸,但民賤黨就係喜歡政治操作 
大陸唔應該讓利比呆灣 呆灣禁大陸農產品超過500樣

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-3-5 10:59 AM 發表

中國過去佔台灣鳳梨外銷的95%,台灣需成立國際菠蘿戰線
95%聽落好多,其實只係4億港元左右... ...

香港一個客都話買20噸啦,6噸

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-3-5 10:58 AM 發表

重好, 大陸大條道理同RECP果d買
大陸本身就生產200萬噸,少4萬噸根本冇感覺

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-5 10:58 AM 發表

一路都唔使咪以為食滑大陸丫嘛……

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-5 10:59 AM 發表

咁你記住要每日食18kg,持之以恆

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-5 11:02 AM 發表

大陸本身就生產200萬噸,少4萬噸根本冇感覺
菠羅根本就唔食得多
就算炒飯都係落幾粒......古魯肉都係落幾粒........
太甜好難夾其他食物

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-5 11:01 AM 發表

95%聽落好多,其實只係4億港元左右... ...
咁農民唔係種啲乜?種乜都好,市場一定係內地🤔😉

如果再可以賣翻比大陸,咁樣叫“自由鳳梨”好定叫“不自由鳳梨”好呢??
咁鍾意搞民粹嘅民盡黨今次慘啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]