• 瀏覽: 1,736
  • 回覆: 44
以前都覺得爭取自由經濟體第一,係有佢負面問題,香港近20年停滯發展,而資本家不斷求利潤講增長,香港生活樣樣貴,冇資本投資嘅平民點算,缺乏職位上游年青人點算,表面繁榮背後會有暗湧

話時話,25年來次次第一,上年都有 第二,今年無那那被剔走又同大陸group 埋一齊排1O7,有冇咁突然,投資推廣署及駐美貿易辦,有冇預先收到風先,定收到風扮唔知,懶理,由得特區管理班子面懞先。

引用:
原帖由 323236281 於 2021-3-5 10:15 AM 發表

將中國香港排係中國之上, 明顯係干預中國內政, 中國香港官員過往仲好自豪, 我非常懷疑佢地是否愛國。
算把啦你  曲線都要合邏輯先得架

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-3-5 10:46 AM 發表

算把啦你 賊喊捉賊
我係一個熱血愛國者, 點可以就咁算?!

引用:
原帖由 323236281 於 2021-3-5 10:48 AM 發表

我係一個熱血愛國者, 點可以就咁算?!
你講既"愛國"係 愛尾角 丫麻, 得啦 get到嫁啦
可惜人地鬼佬眼中chinese就係chinese

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-3-5 10:54 AM 發表

你講既"愛國"係 愛尾角 丫麻, 得啦 get到嫁啦
可惜人地鬼佬眼中chinese就係chinese
我懷疑你自己唔夠愛國就去抵毀D愛國者, 我句句都係祖國為先, 你根本上望塵莫及。

同我鬥愛國?你未夠班。

引用:
原帖由 323236281 於 2021-3-5 11:04 AM 發表

我懷疑你自己唔夠愛國就去抵毀D愛國者, 我句句都係祖國為先, 你根本上望塵莫及。

同我鬥愛國?你未夠班。
愛國要鬥既咩? 請自便

細細聲話俾其他版友知 香港完全冇國民教育 太多港人連國家是乜都冇概念, 卻當"愛國"是可笑可恥之事 .... 呢類人先至係可笑可恥 可憐添

引用:
原帖由 323236281 於 2021-3-5 09:31 AM 發表
美國傳統基金會(The Heritage Foundation)發表2021年《經濟自由度指數》,曾經連續25年位居榜首、去年微跌至第二位的香港,從今次起不再獲獨立評分,澳門的情況亦一樣。基金會指出,雖然港澳兩地仍然較不少中國城市享有更多經濟自由,但「過去數年政策明顯由北京政府操控」(ultimately controlled from Beijing),所以兩地的經濟自由度評分皆被併入中國之內。 ...
呢啲美國佬嘅精神鴉片毋須重視。

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-3-5 11:05 AM 發表

愛國要鬥既咩? 請自便

細細聲話俾其他版友知 香港完全冇國民教育 太多港人連國家是乜都冇概念, 卻當"愛國"是可笑可恥之事 .... 呢類人先至係可笑可恥
我大大聲話你知, 有果必有因, 只處理表面病徵, 永遠無法徹解決問題, 20幾年來問題只是重覆以不同形式浮現, 而且一次比一次嚴重。

不過我必須重申我全力支持中央任何政策!

引用:
原帖由 323236281 於 2021-3-5 11:24 AM 發表

我大大聲話你知, 有果必有因, 只處理表面病徵, 永遠無法徹解決問題, 20幾年來問題只是重覆以不同形式浮現, 而且一次比一次嚴重。

不過我必須重申我全力支持中央任何政策!
你做初一我做十五
你再做初一我就再做十五
越做就越大 ..... 唔好怪晒單方面

最轉淚點/最可惜  就是 "袋住先" no deal ,  HK 跟住就 步向自我 毀滅
而最pk就是有第三方從中作梗, 我地鬥生鬥死佢地就偷笑,
then who is 第三方? 最近邊個成日話 中國是威脅 咪就係佢羅

成日講有幾care HK, 轉頭又剔走HK, 佢當HK係一隻卒咋!!

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-3-5 11:35 AM 發表

你做初一我做十五
你再做初一我就再做十五
越做就越大 ..... 唔好怪晒單市面

最轉淚點/最可惜  就是 "袋住先" no deal ,  
HK 跟住就 步向自我 毀滅
約十年前未有佔中未有宣誓風波未有反修例個時, 我已同人講中國香港將變成中國的二線城市, 十年來錯判形勢, 十年前激進派入主立會沒有思考背後原因, 沒有多管齊下認真解決問題, 只顧表面粉飾, 追求最自由經濟體系、大量因地產金融衍生的收益。普選被否決係必然結果, 之前泛民可入閘玩下, 之後閘都無得入, 你話點會支持?

不過我必須重申我支持人大831決定!

呢啲咪係反中亂港的人,呢幾年搞到香港變成噉樣囉 ! 如果啲人仲係執迷不悔,仲會兩排衰呀 !

引用:
原帖由 323236281 於 2021-3-5 11:56 AM 發表

約十年前未有佔中未有宣誓風波未有反修例個時, 我已同人講中國香港將變成中國的二線城市, 十年來錯判形勢, 十年前激進派入主立會沒有思考背後原因, 沒有多管齊下認真解決問題, 只顧表面粉飾, 追求最自由經濟體系、大量因地產金融衍生的收益。普選被否決係必然結果, 之前泛民可入閘玩下, 之後閘都無得入, 你話點會支持?

不過我必須重申我支持人大831決定!
"愛國"其實係最簡單要求,
你同人結婚都要求對方"愛"你啦,
連"愛國"都死都唔肯 ,
咁中央憑咩 要信你 俾你自選特首?
好啦 你班友夾硬用暴力逼, 有用既咩 ? 當然冇
明知冇用又做? 說穿了就是 博 中央用軍隊鎮壓殺人 .... 咁中國就一身蟻了, 呢個是才真正目的 !!
當然 習大大 不是傻人, 佢冇中激將計 (卻苦了夾在中間既香港警察)
HK雖然避過最壞情況, 但元卻是大傷 ...... 怕且要延續到2047先有機會番生

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-3-5 11:35 AM 發表

你做初一我做十五
你再做初一我就再做十五
越做就越大 ..... 唔好怪晒單方面

最轉淚點/最可惜  就是 "袋住先" no deal ,  HK 跟住就 步向自我 毀滅
而最pk就是有第三方從中作梗, 我地鬥生鬥死佢地就偷笑,
then who is 第三方? 最近邊個成日話 中國是威脅 咪就係佢羅

成日講有幾care HK, 轉頭又剔走HK, 佢當HK係一隻卒咋!! ...
有乜咁出奇, 你睇下問題家庭點解特別多損友稱兄道弟, 特別容易被利用就知箇中原因,。

自古怨恨就係會被利用。

我必須重申我支持中央對外國的反制措施!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]