• 瀏覽: 25,311
  • 回覆: 298
+4
美國解除對中國最大晶圓代工廠中芯國際成熟製程的禁售限制,周三(3日)晚間,中芯國際與荷蘭光刻機製造商阿斯麥簽訂12億美元訂單。台灣股市同日半

十年後台積電就是一嚿屎

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/594 ... utm_medium=referral

HTC 10 年內追唔追到華為 ? 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-3-5 08:33 AM 發表
一定得,除非唔得。

台灣飛鼠 10 年內追唔追到常娥一號 ? 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-3-5 08:33 AM 發表
佢早過華為10年出根本好快就比3叔KO...….

台灣愛能轉電能技術領先大陸 100 年, 因為大陸無愛

前排有人比左盒風梨蘇比我食, 真係好難食, 乾L 到呢. 

10年前已經聽過類似的話
呢行高資本開支投入
每年都差一百億美金 10年就1000億美金

華為無左台積電供芯片 手機業務即係縮水
中芯都幫唔到手

都係武統台灣快d

台灣有幾多良率都係冇用, 因為身為美國狗, 因為奴性, 是不敢自己出cpu.

中國就不同. 只要製程追得足夠好, 就自己出cpu.

台灣就快制水發條撚咩

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-3-5 08:29 AM 發表
美國解除對中國最大晶圓代工廠中芯國際成熟製程的禁售限制,周三(3日)晚間,中芯國際與荷蘭光刻機製造商阿斯麥簽訂12億美元訂單。台灣股市同日半

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201014/393088384307957760.jpeg/zjo7nEUZ-SRsMR7QQyhvfl3j-uRLvOKXT1JS109SUtc?v=w1280r16_ ...
十年,硅晶片玩完,台積電亦玩完

中國的核彈、戰機,數十年前都一樣由零開始,我相信中國晶片一樣可以由零開始,做到世界聞名。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-3-5 08:49 AM 發表
10年前已經聽過類似的話
呢行高資本開支投入
每年都差一百億美金 10年就1000億美金

華為無左台積電供芯片 手機業務即係縮水
中芯都幫唔到手

都係武統台灣快d
美國最近出份700頁報告,當中就講由台灣省替美國代工晶片唔安全
大陸隨時收回台灣省,令美國芯片落後兩代
之後美國應該會重點轉移台積電產能去其他地方,或索性拋棄台積電

引用:
永遠追唔到。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-3-5 08:29 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201014/393088384307957760.jpeg/zjo7nEUZ-SRsMR7QQyhvfl3j-uRLvOKXT1JS109SUtc?v=w1280r16_ ...
同意
感恩老美恩賜我們十四億人光刻機

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]